Kinderontvoering, zoals die zijn oorsprong vindt in de jaren dertig in de Verenigde Staten, waarbij ouders werden gedwongen losgeld te betalen voor hun ontvoerde kinderen, komt in Nederland niet veel voor. Wat hier wel vaker voorkomt, is kinderontvoering door een van de ouders. Vaak ziet een van de ouders geen andere uitweg, bijvoorbeeld in geval van een ernstige huwelijkscrisis, dan om met de kinderen of het kind naar het buitenland te vluchten. Dit is vaak het land van herkomst van de ouder. De nood is vaak zo hoog dat de ouder geen andere mogelijkheid ziet dan te vluchten met het kind.

Wat is internationale kinderontvoering?

Indien een minderjarig kind zonder toestemming van de (andere) ouder(s) of gezaghebbende partner naar een ander land wordt meegenomen met de intentie om niet terug te keren naar het land waar men voorheen met het kind woonde, is er sprake van een internationale kinderontvoering. Iedere ongeoorloofde onttrekking aan het gezag is strafbaar, ook als het kind niet naar het buitenland wordt meegenomen. Onder omstandigheden kan het niet tijdig terugbrengen van een kind na een omgangsregeling of het kort verborgen houden van een kind voor de gezaghoudende organisatie (bijvoorbeeld jeugdzorg) strafbaar zijn. Dit is een misdrijf waarop volgens artikel 279 van het Wetboek van Strafrecht gevangenisstraffen staan.

Hulp bij onttrekking aan het gezag

Onder omstandigheden kan hulp bij het onttrokken houden (verbergen) ook strafbaar zijn, zoals bepaald in artikel 280 van het Wetboek van Strafrecht. Wanneer sprake is van aangifte van onttrekking aan het gezag, wordt een onderzoek door het Openbaar Ministerie ingesteld. Een verdachte loopt dan grote risico’s, waaronder de oplegging van een (hoge) gevangenisstraf.

Specialistische hulp bij kinderontvoering

Advocaat Daniel Fontein van FTW Advocaten heeft eerder al met succes zowel verdachten als slachtoffers (doorgaans achterblijvende ouders) van kinderontvoering bijgestaan. Mr. Fontein voldoet aan de specialisatievereisten ‘Internationale Kinderontvoeringszaken’ van de Raad voor Rechtsbijstand en wordt ook genoemd in de lijst met specialisten bij het IKO (Centrum Internationale Kinderontvoeringen). Hij heeft recent ook nog een lezing gegeven voor het IKO over de strafrechtelijke aspecten van kinderontvoering.

Neem contact op voor hulp

Heeft u te maken met een geval van kinderontvoering, of bent u verdacht van het onttrekken van een kind aan het gezag? U kunt te allen tijde de hulp van mr. Fontein inschakelen. Neem contact met hem op via 088-5 444 333 of stuur een e-mail naar fontein@ftwadvocaten.nl.