Eerder schreven wij al over woonfraude in huurwoningen. Nog steeds ontvangen huurders geregeld brieven van hun verhuurder met het verzoek de huurovereenkomst op te zeggen omdat er sprake zou zijn van woonfraude. Dit kan het gevolg zijn van het niet hebben van een hoofdverblijf in de woning of het illegaal onderverhuren van de woning. Onderverhuren kan ook zonder huurbetaling, bijvoorbeeld door het in gebruik geven van (een deel van) de woning. In dit artikel lichten wij toe welke rechten en plichten u als huurder heeft als u wordt verdacht van woonfraude.

Verdenkingen van woonfraude door woningcorporaties

Als een woningcorporatie een vermoeden van woonfraude heeft, sturen ze vaak een brief naar de huurder waarin wordt aangestuurd op het opzeggen van de huurovereenkomst. Verhuurders laten vaak uitschijnen dat dit de enige optie is voor de huurder, maar dat is niet het geval.

Rechten en plichten van huurders bij woonfraude

De huurrechtadvocaten van ons kantoor staan op grote schaal huurders bij die verdacht worden van woonfraude. Het is belangrijk dat huurders op de hoogte zijn van hun mogelijkheden. Woningcorporaties zijn vaak niet duidelijk of transparant over de rechten en plichten van huurders. Zij stellen vaak dat huurders verplicht zijn bepaalde informatie te verstrekken, zoals inzage in bankafschriften, gas- of energierekeningen of andere persoonlijke informatie. Als huurder bent u niet verplicht deze zaken aan de verhuurder te laten zien.

Daarnaast weten veel huurders niet dat een verhuurder naar de rechter moet stappen om een huurovereenkomst te ontbinden, tenzij de huurder zelf akkoord gaat met de ontbinding. Daarom adviseren wij onze klanten om niet bij voorbaat akkoord te gaan met de ontbinding en de huurovereenkomst niet op te zeggen zonder eerst goed te bekijken wat de mogelijkheden zijn en wat de verhuurder nu eigenlijk heeft verzameld aan bewijs.

Wij helpen en adviseren huurders zodat zij precies weten wat hun rechten zijn in woonfraudezaken. Het is daarom verstandig om in een vroeg stadium contact met ons op te nemen, zodat wij u meteen uw mogelijkheden kunnen bespreken.

Gesubsidieerde rechtsbijstand

In veel gevallen kunnen wij u bijstaan op pro deo basis (gesubsidieerde rechtsbijstand). Dat betekent dat u alleen een eigen bijdrage aan ons kantoor verschuldigd bent. Wij bespreken direct met u of u hiervoor in aanmerking komt, zodat u weet waar u aan toe bent.

Advocaat woonfraude

Wordt u verdacht van woonfraude? Neem dan contact op met een van onze advocaten gespecialiseerd in woonfraude, zodat wij u kunnen adviseren over de mogelijkheden en bespreken wat mogelijk is. Als het tot een procedure komt, kunnen wij daarin ook bijstand bieden. Wij hebben inmiddels al geprocedeerd over woonfraudezaken tegen woningcorporaties als Ymere, Parteon, Eigen Haard, Stadgenoot, Domijn, Thuisvester, Mitros en Van Alckmaer.

Bel of mail voor een vrijblijvend eerste gesprek naar een van onze advocaten gespecialiseerd in huurrecht en woonfraude via 088-5 444 333 of in**@ft**********.nl.