Heeft u onterecht in voorarrest gezeten en is uw strafzaak geseponeerd, bent u vrijgesproken of ontslagen van alle rechtsvervolging? Dan komt u mogelijk in aanmerking voor een schadevergoeding voor de dagen die u in voorarrest heeft doorgebracht en voor andere door het voorarrest veroorzaakte schade.

Schadevergoeding na onterechte detentie

Volgens artikel 533 van het Wetboek van Strafvordering kunt u schadevergoeding vorderen voor ondergane inverzekeringstelling, klinische observatie en/of voorlopige hechtenis. Dit recht geldt indien uw strafzaak eindigt zonder dat aan u een straf of maatregel is opgelegd en zonder toepassing van artikel 9a Sr (schuldig bevonden zonder strafoplegging).

Sepotgronden en schadevergoeding

Een strafzaak kan om verschillende redenen geseponeerd worden, meestal vanwege onvoldoende wettig en overtuigend bewijs. Een volledige lijst van sepotgronden vindt u in de ‘aanwijzing sepotgronden van het openbaar ministerie’. Voor schadevergoeding dient u vrijgesproken te zijn van alle feiten op de tenlastelegging (dagvaarding) of ontslagen te zijn van alle rechtsvervolging.

Termijnen en vergoedingen

Een verzoek tot schadevergoeding moet binnen drie maanden na het onherroepelijk worden van de uitspraak of de kennisgeving van het sepot worden ingediend. Een uitspraak wordt onherroepelijk na het verstrijken van de appeltermijn van 14 dagen, dus u heeft in totaal drie maanden en 14 dagen om uw verzoek in te dienen.

De normale vergoeding bedraagt €130,00 per dag voor inverzekeringstelling of voorlopige hechtenis op het politiebureau en €100,00 per dag in het huis van bewaring. Voor extra beperkingen ontvangt u €25,00 per dag extra.

Kosten van het verzoekschrift

Bij FTW Advocaten komen de kosten voor het opstellen van een verzoekschrift tot schadevergoeding nooit voor uw rekening. Wij kunnen een toevoeging aanvragen of de vaste vergoeding voor advocaatkosten in rekening brengen. Let wel, de schadevergoeding kan verrekend worden met eventuele openstaande boetes of andere bedragen die u nog aan de overheid moet betalen.

Neem contact met ons op

Is uw zaak geseponeerd, bent u vrijgesproken of bent u ontslagen van alle rechtsvervolging en denkt u aanspraak te kunnen maken op schadevergoeding? Neem dan gerust contact op met FTW Advocaten via telefoonnummer 088-5 444 333 of stuur een e-mail naar info@ftwadvocaten.nl. Wij staan klaar om u te helpen!