Met ingang van 1 april 2014 is het zogenoemde adolescentenstrafrecht ingevoerd. Dit bracht wijzigingen aan in artikel 77c Sr, waarbij het kabinet aangaf dat deze wet noodzakelijk is om grensoverschrijdend gedrag van risicojongeren terug te dringen. Hierdoor kunnen bij ernstige delicten strenger gestraft worden en wordt er beter rekening gehouden met de ontwikkeling van jongeren.

Kritiek en mogelijkheden

Hoewel de media vooral de nadruk legde op de strengere bijkomstigheden van deze wet, zoals de mogelijkheid om een pij-maatregel (jeugd-tbs) om te zetten in normale tbs – wat theoretisch zou kunnen leiden tot levenslange opsluiting van minderjarigen – biedt het adolescentenstrafrecht ook kansen en mogelijkheden, met name voor jongvolwassen verdachten.

Uitbreiding van het minderjarige strafrecht

Waar het minderjarige strafrecht voorheen al kon worden toegepast op meerderjarigen van 18 tot 21 jaar, is deze categorie nu uitgebreid tot 23 jaar. Dit betekent dat de advocatuur meer mogelijkheden heeft om alternatieve sancties te bepleiten, vooral voor jongvolwassenen die relatief ernstige vergrijpen hebben gepleegd, zoals zedendelicten of overvallen.

Sanctiestelsel en alternatieve sancties

Het nieuwe sanctiestelsel biedt meer mogelijkheden voor alternatieve sancties. Dit is voordelig voor jongvolwassenen van 18 tot 23 jaar die een ernstig vergrijp hebben gepleegd. Indien er aanwijzingen zijn van een beperkte ontwikkeling, kan een advocaat via een psychologische rapportage aansturen op toepassing van het minderjarige strafrecht. Hierdoor kan een verdachte in een jeugdinrichting terechtkomen in plaats van in het huis van bewaring. Het jeugdig sanctiestelsel kan dan van toepassing verklaard worden, wat betekent dat er eerder een maatregel of streng toezicht zal worden opgelegd, maar dat de netto straf die men in detentie doorbrengt veel lager is.

Ervaring van FTW Advocaten

De advocaten van FTW Advocaten hebben al onder het oude systeem ervaring met de toepassing van het minderjarige strafrecht bij meerderjarigen. Wij hebben op deze wijze klanten kunnen behoeden voor langdurige gevangenisstraffen. Duidelijk is dat deze wet ook kansen biedt in de toekomst. Indien u hier meer informatie over wenst, neem dan contact met ons op via info@ftwadvocaten.nl of 088-5 444 333.