Selecteer een pagina

Overige wapens

De Wet Wapens en Munitie (WWM) gaat niet alleen over vuurwapens. Met name de categorieën I en IV hebben betrekking op andere wapens.

De wapens die vallen onder categorie I zijn niet-vuurwapens, zoals messen (waaronder ook vlindermessen en stiletto’s), boksbeugels, pijlen, katapulten en bepaalde nepvuurwapens.

De wapens in categorie IV zijn wapens die volwassenen wel mogen bezitten, maar niet mogen dragen in de publieke ruimte. Onder deze categorie vallen zwaarden, bajonetten, wapenstokken, kruisbogen, harpoenen, maar ook lucht-, gas- en veerdrukwapens die (te)veel lijken op een echt vuurwapen. Doorgaans bestaat er niet veel discussie over de vraag of een bepaald mes een wapen is en is een proces-verbaal van de deskundige leidend. Er zijn echter randgevallen, zoals bij bepaalde creditcard mesjes en imitatiewapens, zodat het altijd van belang is de bevindingen van de deskundige zorgvuldig te controleren.

Bij de beoordeling of sprake is van verboden wapenbezit zijn twee aspecten van belang. Allereerst moet sprake zijn van bezit. Dat betekent dat iemand beschikkingsmacht en bewustzijn moet hebben. Daarnaast dient te worden vastgesteld of het gaat om een wapen als bedoeld in de wet.

Als de rechter tot een bewezenverklaring van verboden wapenbezit komt of de officier van justitie een strafbeschikking uitvaardigt, bepaalt het  soort wapen de hoogte van de straf. De straffen die in de regel voor verboden wapenbezit van de categorieën I en IV worden opgelegd zijn geldboetes. In de LOVS-oriëntatiepunten is per soort wapen weergegeven wat het uitgangspunt is.

Neem voor meer informatie vrijblijvend contact op met FTW Advocaten.

Uw specialist

Whatsapp uw specialist

Stel direct uw vraag

4 + 5 =

Anderen bekeken ook

Vuurwapens

Lees meer

Speelgoedwapens

Lees meer

Kunnen wij je helpen?

FTW Advocaten

FTW Advocaten is een jong advocatenkantoor dat zich sinds 2009 in de Zaanstreek heeft gevestigd. De Zaanstreek kenmerkt zich door een rijke historie en veel (opkomende) bedrijvigheid. Wat FTW Advocaten betreft,
is dit een ideale locatie
om de praktijk te bedrijven. Duidelijkheid, transparantie en kwaliteit is wat FTW kenmerkt en waar zij voor staan.