Selecteer een pagina

Doorrijden na ongeluk

In artikel 7 van de Wegenverkeerswet 1994 is het strafbaar gesteld om na een aanrijding de plaats van het ongeval te verlaten. Hierbij hoeft het niet per definitie te gaan om een ongeluk waarbij een ander letsel heeft opgelopen, maar ook om een aanrijding waarbij er sprake is van blikschade. Het is ook strafbaar om door te rijden indien er schade wordt veroorzaakt aan bijvoorbeeld gemeentelijke eigendommen zoals een brugpijler of de vangrail

Er wordt in strijd gehandeld met artikel 7 WVW wanneer iemand door- of wegrijdt na betrokkenheid bij een verkeersongeval waarbij schade, letsel of de dood van een ander het gevolg is geweest.

Strafbaar is iemand pas wanneer die persoon weet of redelijkerwijs had kunnen weten dat er sprake is geweest van een aanrijding. Als de verdachte niets heeft gemerkt van de aanrijding, kan die verdachte ook niet worden veroordeeld voor doorrijden na aanrijding. Of de verdachte de aanrijding heeft moeten merken, is afhankelijk van de omstandigheden van het geval. Hierbij speelt de omvang van de schade en de verklaring van de verdachte een belangrijke rol.

De verkeersdeelnemer heeft aan zijn wettelijke verplichting voldaan als de overtreder of iemand anders namens hem op de plaats van het ongeval in voldoende mate de gelegenheid heeft geboden zijn identiteit vast te stellen (inclusief het kenteken van de auto).

Indien de verkeersdeelnemer niet direct op de plaats van het ongeval gelegenheid heeft geboden de identiteit van zichzelf en van het motorrijtuig kenbaar te maken, bestaat nog de kans hierop terug te komen. Wanneer de overtreder zich binnen 12 uur na het verkeersongeval uit eigen beweging meldt bij de politie en zijn identiteit en die van het voertuig kenbaar maakt, is hij niet strafbaar. Deze uitzondering geldt alleen wanneer sprake is van vrijwillige melding, voor zover de verdachte niet al voor die tijd weet dat de politie hem zoekt.

In de zwaardere gevallen zal de veroorzaker moeten voorkomen. Bij het doorrijden na een ongeval met letsel die het overlijden van het slachtoffer als gevolg heeft, is de kans groot op een behoorlijke  werkstraf en rijontzegging.

Neem voor meer informatie vrijblijvend contact op met FTW Advocaten.

Uw specialist

Whatsapp uw specialist

Stel direct uw vraag

9 + 15 =

Anderen bekeken ook

Snelheidsovertreding

Lees meer

Veroorzaken zwaar ongeval

Lees meer

Rijden onder invloed (alcohol)

Lees meer

Rijden onder invloed (drugs & lachgas)

Lees meer

Kunnen wij je helpen?

FTW Advocaten

FTW Advocaten is een jong advocatenkantoor dat zich sinds 2009 in de Zaanstreek heeft gevestigd. De Zaanstreek kenmerkt zich door een rijke historie en veel (opkomende) bedrijvigheid. Wat FTW Advocaten betreft,
is dit een ideale locatie
om de praktijk te bedrijven. Duidelijkheid, transparantie en kwaliteit is wat FTW kenmerkt en waar zij voor staan.