Selecteer een pagina

Moord of doodslag

Van moord is sprake als iemand opzettelijk en met voorbedachte raad van het leven wordt beroofd. Moord is strafbaar gesteld in artikel 289 Sr. Voor een bewezenverklaring van ‘voorbedachte raad’ moet komen vast te staan dat de verdachte zich gedurende enige tijd heeft kunnen beraden op het te nemen of het genomen besluit en dat hij niet heeft gehandeld in een ogenblikkelijke gemoedsopwelling. Hij moet dus wat tijd hebben gehad om na te denken over de betekenis en de gevolgen van zijn voorgenomen daad.

Als voorbedachten rade niet kan worden bewezen, of indien aannemelijk is dat iemand een ander van het leven heeft beroofd in een opwelling, is sprake van doodslag. Doodslag is strafbaar gesteld in artikel 287 Sr.

Het verschil tussen de maximale straf die op moord staat en die op doodslag is aanzienlijk. De maximale straf op moord is namelijk een levenslange gevangenisstraf, terwijl de maximale straf op doodslag op dit moment nog 15 jaar gevangenisstraf is. Een goede processtrategie is juist in dit soort zaken van groot belang.

Het is dus erg belangrijk dat een verdachte van een dergelijk zwaar misdrijf goede en adequate rechtsbijstand krijgt van een ervaren advocaat. Onze advocaten hebben ervaring in dit soort zaken en zullen in goed advies voorzien over de kansen en risico’s. Ook zijn wij eventueel bereid om een second opinion te geven over de gekozen processtrategie

Neem voor meer informatie vrijblijvend contact op met FTW Advocaten.

Uw specialist

Whatsapp uw specialist

Stel direct uw vraag

15 + 10 =

Anderen bekeken ook

Mishandeling

Lees meer

Openlijke geweldpleging

Lees meer

Kunnen wij je helpen?

FTW Advocaten

FTW Advocaten is een jong advocatenkantoor dat zich sinds 2009 in de Zaanstreek heeft gevestigd. De Zaanstreek kenmerkt zich door een rijke historie en veel (opkomende) bedrijvigheid. Wat FTW Advocaten betreft,
is dit een ideale locatie
om de praktijk te bedrijven. Duidelijkheid, transparantie en kwaliteit is wat FTW kenmerkt en waar zij voor staan.