Selecteer een pagina

Oplichting

Oplichting is een vorm van misleiding waarbij de dader goederen afhandig maakt van het slachtoffer en daarbij gebruik heeft gemaakt van een of meer oplichtingsmiddelen. Oplichting is strafbaar gesteld in artikel 326 Sr.  

In de wet zijn vier oplichtingmiddelen genoemd:

  • het aannemen van een valse naam;

  • het aannemen van een valse hoedanigheid;

  • het toepassen van listige kunstgrepen; en

  • oplichting door middel van een samenweefsel van verdichtsels.

Bij het aannemen van een valse naam en valse hoedanigheid gaat het erom dat het handelen van de dader ertoe kan leiden dat bij een ander een onjuiste voorstelling van zaken in het leven wordt geroepen met betrekking tot de persoon van de verdachte. Het doel moet dan zijn om misbruik te maken van die ander. 

Bij een samenweefsel van verdichtsels gaat het om gesproken en/of geschreven uitingen die bij die ander een onjuiste voorstelling van zaken in het leven kunnen roepen. Daarbij moet sprake zijn van meer dan een enkel leugentje. 

Bij listige kunstgrepen gaat het om meer dan een enkele misleidende feitelijke handeling die een onjuiste voorstelling van zaken in het leven kunnen roepen.

De reden dat de wetgever alleen bovenstaande oplichtingsmiddelen in de wet heeft opgenomen is dat daarmee wordt bereikt dat niet iedere tekortkoming in civielrechtelijke zin, bijvoorbeeld het doen van een onware mededeling, strafrechtelijk verwijtbaar is als oplichting. 

Van oplichting is vereist dat het slachtoffer door toepassing van het oplichtingsmiddel wordt bewogen tot afgifte van een goed, het verlenen van een dienst, het ter beschikking stellen van gegevens, het aangaan van een schuld of het teniet doen van een schuld.  

Van oplichting is géén sprake wanneer het slachtoffer, gelet op bijvoorbeeld de eigen gedragingen en de kennis van zaken, de door de verdachte gecreëerde onjuiste voorstelling moeten doorzien. Pure dommigheid wordt niet beschermd door het strafrecht.  

Oplichtingszaken zijn vaak complex en de belangen zijn vaak groot. Om het optimale resultaat te halen, verdient u een gedegen en een ervaren advocaat aan uw zijde. Onze  advocaten voldoen aan dat profiel.

Neem voor meer informatie vrijblijvend contact op met FTW Advocaten.

Uw specialist

Whatsapp uw specialist

Stel direct uw vraag

6 + 9 =

Anderen bekeken ook

Witwassen

Lees meer

Valsheid in geschrifte

Lees meer

Kunnen wij je helpen?

FTW Advocaten

FTW Advocaten is een jong advocatenkantoor dat zich sinds 2009 in de Zaanstreek heeft gevestigd. De Zaanstreek kenmerkt zich door een rijke historie en veel (opkomende) bedrijvigheid. Wat FTW Advocaten betreft,
is dit een ideale locatie
om de praktijk te bedrijven. Duidelijkheid, transparantie en kwaliteit is wat FTW kenmerkt en waar zij voor staan.