Selecteer een pagina

Daniel Fontein

E-mailadres: fontein@ftwadvocaten.nl
Telefoonnummer: +31(0)6 242 488 62

Volgens het vaktijdschrift Koud Bloed behoort Daniel tot de beste strafrechtadvocaten van zijn generatie. Die uitverkiezing heeft Daniel mede te danken aan zijn optreden in het onderzoek Passage (liquidatieproces). Met succes bepleitte Daniel de vrijlating van zijn cliënt, wiens strafzaak daarna door de rechtbank beëindigd werd. Maar ook in andere zogenoemde ‘mega’-strafzaken, bij verdenkingen van moord, fraude en drugs, zijn er veel successen behaald. Inmiddels behoort Daniel tot de gevestigde orde van de strafrechtadvocatuur.

Naast zijn bijstand in grotere zaken staat Daniël ook cliënten bij in het commune strafrecht. Voor een adequate verdediging is een optimale dossierkennis gecombineerd met een goed contact met cliënt van belang. Het belangrijkste blijft het optreden in rechte; daar moet een advocaat het verschil maken. Daniel steekt dan ook als geen ander zijn nek uit voor zijn cliënt.

Daniel is in 2000 afgestudeerd aan de Universiteit van Amsterdam in het civiele recht. Zijn afstudeerscriptie over trainersaansprakelijkheid heeft in dat jaar de prof. Giltay Veth scriptieprijs gewonnen. Daniel is na zijn studie direct als advocaat aan de slag gegaan en heeft tot 2009 in de hoofdstad gewerkt. In die periode heeft hij een ruime ervaring met het strafrecht en het civiele recht opgedaan. Zijn hart bleek bij het strafrecht te liggen.

In 2009 heeft Daniel met onder meer Bob Tijkotte FTW Advocaten opgericht. Daniel verleent uitsluitend bijstand in strafzaken, waaronder veelvuldig in grotere strafzaken, zoals in de Diamantenroof op Schiphol en de Purmerlandmoorden.

Daniel heeft in zijn jeugd op nationaal niveau aan judo gedaan. Hij dankt hier een gezonde dosis inzet en fanatisme aan, iets waar zijn cliënten hem om waarderen. Daarnaast is hij lid van de Commissie van Beroep van de Judo Bond, Disciplinary Commission van de IJF (mondiale judobond) en van de Nederlandse vereniging voor Sport en Recht. Voorts is hij lid van de commissie strafrecht van de Orde van Advocaten Noord-Holland.

In 2017 is Daniel benoemd tot rechter-plaatsvervanger in de rechtbank Zeeland-West-Brabant. Op reguliere basis oordeelt hij als rechter over strafzaken die door de meervoudige kamer behandeld worden.

Daniel spreekt naast Engels ook vloeiend Duits en is lid van de Duits-Nederlandse advocatenvereniging.

Daniel staat in het rechtsgebiedenregister van de Nederlandse Orde van Advocaten geregistreerd onder de volgende rechtsgebieden:

Strafrecht 

– Jeugdstrafrecht
– Financieel economisch strafrecht
– Milieu strafrecht

Slachtofferrecht 

Deze registratie verplicht Daniel elk kalenderjaar volgens de normen van de Nederlandse Orde van Advocaten tien opleidingspunten te behalen per geregistreerd hoofdrechtsgebied.

FTW Advocaten

FTW Advocaten is een jong advocatenkantoor dat zich sinds 2009 in de Zaanstreek heeft gevestigd. De Zaanstreek kenmerkt zich door een rijke historie en veel (opkomende) bedrijvigheid. Wat FTW Advocaten betreft,
is dit een ideale locatie
om de praktijk te bedrijven. Duidelijkheid, transparantie en kwaliteit is wat FTW kenmerkt en waar zij voor staan.