Selecteer een pagina

Verhoorbijstand

Per 1 maart 2017 hebben verdachten wettelijk het recht op bijstand van een advocaat tijdens een verhoor. Verdachten dienen voorafgaand aan het verhoor te worden gewezen op het recht een advocaat mee te nemen naar het verhoor. Als dit niet gebeurt, dan levert dat een vormverzuim op. Dit kan in de praktijk leiden tot bewijsuitsluiting. Als een verdachte eerst geen advocaat wilde, kan hij altijd terugkomen op deze beslissing.

Verdachten hebben recht op een advocaat bij het verhoor maar hebben ook recht om voor een verhoor contact te hebben met een advocaat (consultatiebijstand).

Aangehouden verdachte
Als een verdachte is aangehouden, heeft hij in veel gevallen recht op kosteloze rechtsbijstand. Er zijn drie categorieën zaken: A-zaken, B-zaken en C-zaken. Deze categorisering zegt iets over de ernst van de verdenking. In categorie A-zaken (denk aan moord en doodslag) kan geen afstand worden gedaan van het recht op consultatie van een advocaat. Dit betekent dat de verdachte pas kan zeggen dat hij geen advocaat wil nadat hij een advocaat heeft gesproken. In B-zaken (alle zaken die geen A-zaak zijn maar waarvoor wel voorlopige hechtenis is toegelaten) kan wel afstand worden gedaan van het recht op consultatie en bijstand. In A-zaken en B-zaken wordt de bijstand van een advocaat gefinancierd. In C-zaken (dit zijn zaken waarin geen voorlopige hechtenis is toegelaten) mag iemand zich laten consulteren en tijdens het verhoor laten bijstaan door een advocaat, maar dan wel op eigen kosten.

Niet-aangehouden verdachte
Indien een verdachte thuis een brief krijgt om zich op het politiebureau te komen melden voor verhoor, heeft degene geen recht op kosteloze consultatie en bijstand tijdens het verhoor. Dit is eigenlijk vreemd, omdat het vaak over dezelfde feiten gaat als in zaken waarin de verdachten wél zijn aangehouden. Vaak zien wij dat verdachten alleen naar het verhoor gaan en soms zaken verklaren waar zij later spijt van krijgen. Achteraf herstellen is echter een stuk lastiger (soms zelfs onmogelijk) dan dit soort situaties vooraf voorkomen. Het is daarom altijd aan te raden een advocaat te raadplegen voordat u naar een verhoor gaat. U kunt ons altijd vrijblijvend bellen om de mogelijkheden te bespreken.

Overigens kunnen eventueel gemaakte advocaatkosten worden teruggevraagd bij de Staat als een zaak eindigt in een vrijspraak, ontslag van alle rechtsvervolging of een sepot.

Neem voor meer informatie vrijblijvend contact op met FTW Advocaten.

Uw specialist

Whatsapp uw specialist

Stel direct uw vraag

1 + 1 =

Anderen bekeken ook

Meervoudige kamer

Lees meer

Politierechter

Lees meer

Strafbeschikking/OM-zitting

Lees meer

Kinderrechter

Lees meer

Hoger beroep en cassatie

Lees meer

Ontneming

Lees meer

Mediation

Lees meer

Kunnen wij je helpen?

FTW Advocaten

FTW Advocaten is een jong advocatenkantoor dat zich sinds 2009 in de Zaanstreek heeft gevestigd. De Zaanstreek kenmerkt zich door een rijke historie en veel (opkomende) bedrijvigheid. Wat FTW Advocaten betreft,
is dit een ideale locatie
om de praktijk te bedrijven. Duidelijkheid, transparantie en kwaliteit is wat FTW kenmerkt en waar zij voor staan.