Aangifte doen
Indien een burger kennis draagt van een strafbaar feit is hij bevoegd om daarvan aangifte te doen. In zeer ernstige zaken bestaat daartoe zelfs een verplichting (artikel 160 Sv noemt bijvoorbeeld moord, doodslag en verkrachting). In veel gevallen kan de aangifte per internet worden gedaan, maar soms dient de aangever persoonlijk te verschijnen.
De politie is verplicht om de aangifte op te nemen. Vaak krijgen wij te horen dat de politie weigert de aangifte op te nemen, bijvoorbeeld omdat er onvoldoende bewijs zou zijn. Dat mogelijk op het moment van aangifte onvoldoende bewijs aanwezig is, betekent echter niet dat nader onderzoek door de politie niet alsnog dat bewijs kan opleveren. Verder wordt vaak gezegd dat een zaak in het civiele recht – en dus niet in het strafrecht – zou thuishoren. Dat een zaak tevens via de civiele weg opgelost zou kunnen worden, betekent natuurlijk niet dat de dader strafrechtelijk geen verwijt gemaakt zou kunnen worden. Neem in een dergelijke geval contact met ons op. Wij kunnen helpen met het doen van aangifte.
Een slachtoffer van een ernstig misdrijf waarbij ernstig psychisch of lichamelijk letsel is opgelopen, heeft recht op een gratis advocaat die bijstand kan verlenen bij het doen van aangifte. Dit is het geval bij ernstige geweldsmisdrijven en zedenmisdrijven. Daarnaast bestaat recht op een gratis advocaat voor de nabestaande(n) van een slachtoffer dat door een misdrijf om het leven is gekomen. Goede rechtsbijstand is bij dit soort ernstige zaken van belang.
Hoewel professionele rechtsbijstand van een advocaat niet verplicht is, is dat in bepaalde andere gevallen zeer aan te raden. Dit is met name het geval bij ingewikkelde fraudezaken of oplichtingszaken, waarbij van belang is dat de aangifte goed wordt geformuleerd of geredigeerd.
Neem voor meer informatie vrijblijvend contact op met FTW Advocaten.