Selecteer een pagina

Omzetting taakstraf

 In Nederland krijgen jaarlijks een zeer groot aantal verdachten een taakstraf opgelegd door de rechter. In het grootste gedeelte van deze gevallen wordt de taakstraf netjes afgerond, maar er zijn situaties denkbaar dat een taakstraf niet goed verloopt. Wanneer een taakstraf niet tijdig is verricht of in de visie van de reclassering niet goed verloopt zal de reclassering allereerst de taakstraf (of het gedeelte dat nog niet is verricht) met een negatief advies retourneren aan het openbaar ministerie.

In vrijwel alle gevallen zal de officier van justitie vervolgens beslissen dat het gedeelte van de taakstraf dat niet is verricht, wordt vervangen door vervangende hechtenis. Dit heet de omzetting van de taakstraf in vervangende hechtenis. In de regel wordt voor iedere 2 uur niet gewerkte taakstraf 1 dag vervangende hechtenis ten uitvoer gelegd. Zodra de kennisgeving omzetting aan de veroordeelde is betekend kan er binnen veertien dagen na die betekening een bezwaarschrift tegen die omzetting worden ingediend bij de rechter die de straf heeft opgelegd. Dit is bepaald in artikel 6:6:23 Sv. Aan deze bezwaartermijn wordt in de regel strak de hand gehouden en te laat is ook echt te laat.

Het is van belang dat de veroordeelde dus snel contact opneemt met een advocaat om een bezwaarschrift in te dienen of dat er zelf een bezwaarschrift wordt ingediend. Als een veroordeelde meent dat de omzetting (door bijvoorbeeld ziekte) onterecht is zal hij in het bezwaarschrift moeten aangeven wat de argumenten zijn om alsnog de taakstraf te mogen verrichten. Bovendien is het van belang dat deze argumenten goed worden opgeschreven en worden onderbouwd met stukken.  Ten slotte is van belang te realiseren dat tegen de beslissing op het bezwaar geen hoger beroep mogelijk is.  De bijstand van een gespecialiseerde advocaat is dan ook aan te raden. 

De advocaten van ons kantoor hebben ruime ervaring in het opstellen van dergelijke bezwaarschriften en bijstand tijdens de procedure ter terechtzitting. Wekelijks procederen wij bij rechtbanken in het hele land. In veel gevallen bestaat zelfs recht op een gratis advocaat, dus maak van deze gelegenheid gebruik.   

Neem voor meer informatie vrijblijvend contact op met FTW Advocaten.

Uw specialist

Whatsapp uw specialist

Stel direct uw vraag

13 + 6 =

Anderen bekeken ook

In beslag genomen goederen

Lees meer

Schipholpas

Lees meer

Inhouding rijbewijs

Lees meer

DNA-afname

Lees meer

Artikel 12 Sv / klacht niet-vervolging

Lees meer

Klachtzaken gedetineerden

Lees meer

Kunnen wij je helpen?

FTW Advocaten

FTW Advocaten is een jong advocatenkantoor dat zich sinds 2009 in de Zaanstreek heeft gevestigd. De Zaanstreek kenmerkt zich door een rijke historie en veel (opkomende) bedrijvigheid. Wat FTW Advocaten betreft,
is dit een ideale locatie
om de praktijk te bedrijven. Duidelijkheid, transparantie en kwaliteit is wat FTW kenmerkt en waar zij voor staan.