Klachtzaken gedetineerden2024-07-26T19:13:33+02:00

Klachtzaken gedetineerden

Gedetineerden die in een Huis van Bewaring, kliniek of gevangenis zitten zijn onderworpen aan de regels van penitentiair recht of detentierecht. Soms worden er beslissingen genomen waar zij het niet meer eens zijn en waartegen zij beklag willen doen.

Wij helpen u graag!

Uw specialist:

Bob Tijkotte

Bob Tijkotte
Uw specialist

Neem geheel vrijblijvend contact op. Uw gegevens worden vertrouwelijk behandeld.

Waar zijn de regels voor gedetineerden vastgelegd?2024-06-18T17:51:03+02:00

Deze regels zijn onder andere neergelegd in de Penitentiaire Beginselenwet (Pbw) en lagere regelgeving als de penitentiaire maatregel en de regeling selectie, plaatsing en overplaatsing van gedetineerden. Voor jeugdigen zijn de regels neergelegd in de Beginselenwet justitiële jeugdinrichtingen (Bjj) en lagere regelgeving als het Reglement justitiële jeugdinrichtingen en de Regeling plaatsing en overplaatsing jeugdigen. Voor Tbs-gestelden zijn de rechten en plichten neergelegd in de Beginselenwet verpleging ter beschikking gestelden (Bvt), nader uitgewerkt in het Reglement Verpleging ter beschikking gestelden.

Wat kan een gedetineerde doen tegen een een beslissing van de Directeur?2024-06-18T17:51:35+02:00

Als een gedetineerde van mening is dat er door (of namens) de Directeur van de inrichting een beslissing is genomen die niet terecht is, kan hij zich daarover beklagen bij de beklagcommissie van de Commissie van Toezicht die aan de betreffende inrichting is gekoppeld. Voorbeelden van dergelijke beslissingen zijn de beslissing tot plaatsing in afzondering of de beslissing tot uitsluiten van deelname aan een of meer activiteiten. Van belang is dat de bezwaartermijn maar 7 dagen is, spoed is dus geboden. Dit is bepaald in artikel 61 Pbw.

Zijn er beroepsmogelijkheden?2024-06-18T17:52:28+02:00

Als de klacht wordt afwezen, bestaat de mogelijk van beroep bij de beroeps-commissie uit de Raad van de Strafrechttoepassing en Jeugdbescherming (RSJ). Ook dit beroep moet uiterlijk op de zevende dag na die van ontvangst van het afschrift van de uitspraak of ontvangst van de mondelinge mededeling van de uitspraak worden ingediend bij de beroepscommissie.

Wanneer een advocaat inschakelen?2024-06-18T17:53:10+02:00

Gedetineerden in een beklag of beroepszaak kunnen zich laten bijstaan door een advocaat. De advocaatkosten worden niet altijd vergoed. In principe wordt een klager echter zelfredzaam geacht. Dat betekent dat in eenvoudige klachtzaken en beroepszaken in beginsel geen toevoeging wordt verstrekt door de Raad voor Rechtsbijstand. Als sprake is van feitelijke of juridische complexiteit of van een zwaarwegend belang  kan er wel een toevoeging worden verstrekt. Daarvan is bijvoorbeeld sprake als bepaalde procedures niet goed zijn gevolgd en de beslissing dus onrechtmatig is genomen. Bij plaatsing in een isoleercel is vrij snel sprake van een zwaarwegend belang.

De advocaten bij ons kantoor hebben ruime ervaring met dergelijke zaken en kunnen goed inschatten of de bijstand van een advocaat gewenst of noodzakelijk is.

Neem voor meer informatie vrijblijvend contact op met FTW Advocaten.

Contact opnemen

Ga naar de bovenkant