De Opiumwet maakt het telen, bewerken en verhandelen van hennep strafbaar volgens artikel 3 onder B. Regelmatig rolt de politie hennepkwekerijen op en vervolgt het Openbaar Ministerie (OM) telers, knippers en anderen die betrokken zijn bij de hennepteelt. Daarnaast verbiedt artikel 11a van de Opiumwet het bezit van goederen en stoffen die bestemd zijn voor het professioneel of beroepsmatig telen van hennep. De straffen variëren afhankelijk van de omvang van de kwekerij en de betrokkenheid van de verdachte. Deze kunnen oplopen tot gevangenisstraffen, taakstraffen en geldboetes. Het OM vervolgt vaak ook wegens diefstal van stroom en legt ontnemingsvorderingen op voor eerdere oogsten.

Wie is verantwoordelijk voor een hennepkwekerij?

Het OM heeft vaak moeite om de daadwerkelijke eigenaar van een hennepkwekerij vast te stellen. Dit leidt er soms toe dat de politie onterecht bezitters of huurders van panden, waar een kwekerij is aangetroffen, vervolgt. In zulke gevallen is een sterke verdedigingsstrategie essentieel.

Wordt het telen van hennep voor eigen gebruik gedoogd?

In veel gevallen treedt de politie niet strafrechtelijk op bij een geringe hoeveelheid hennep voor eigen gebruik (tot vijf planten), mits de verdachte afstand doet van de planten. Bij minderjarigen volgt echter altijd strafrechtelijke vervolging, ongeacht de hoeveelheid.

Welke straffen staan op het telen van hennep?

Rechters hanteren de LOVS-oriëntatiepunten om de straf te bepalen bij hennepteelt. Voor het telen van 50-100 planten volgt meestal een geldboete, voor 100-1000 planten een taakstraf met een voorwaardelijke gevangenisstraf en bij meer dan 1000 planten is een onvoorwaardelijke gevangenisstraf waarschijnlijk. Bij meerdere oogsten beoordeelt de rechter de strafmaat op maat.

Kan ik vervolgd worden voor diefstal van stroom bij hennepteelt?

Ja, in hennepzaken stelt het OM vaak ook vervolging in voor diefstal van stroom of oplichting van de energiemaatschappij, wat de strafmaat verder verhoogt.

Wat is een ontnemingsvordering en hoe stelt het OM dit vast?

Het OM kan een ontnemingsvordering indienen als er aanwijzingen zijn voor eerdere oogsten. De politie gebruikt zaken zoals hennepresten, koolstoffilters en vervuilde filterdoeken om eerdere oogsten vast te stellen. Met behulp van een BOOM-rapportage berekent men de opbrengsten en kosten, hoewel de daadwerkelijke opbrengsten in de praktijk vaak lager uitvallen door bijvoorbeeld mislukte oogsten.

Hoe kan FTW Advocaten mij helpen bij verdenking van hennepteelt?

Als de politie u verdenkt van het telen of kweken van hennep, is het cruciaal om een goed onderbouwd verweer te voeren tegen de beschuldigingen. De advocaten van FTW hebben veel ervaring met hennepzaken en helpen u bij het opstellen van een verdedigingsstrategie.

Neem voor meer informatie of juridisch advies vrijblijvend contact op met FTW Advocaten.