Wat is een OM-zitting?

Een OM-zitting is een bijeenkomst op het parket van de officier van justitie, waarbij u niet voor een rechter verschijnt, maar juist voor de officier van justitie zelf. Tijdens deze zitting bespreekt de officier van justitie uw strafzaak met u en kunt u uw verweer voeren. Aan het einde van de zitting kan de officier van justitie een straf opleggen in de vorm van een strafbeschikking. In sommige gevallen kan de zaak echter ook worden geseponeerd. Indien u een straf opgelegd krijgt, wordt dit geregistreerd op uw justitiële documentatie, ook wel bekend als het strafblad. Zodra u de strafbeschikking accepteert, staat uw schuld vast. Het is daarom sterk aan te raden om u tijdens een OM-zitting te laten bijstaan door een ervaren advocaat.

OM-zitting: Strafzaak zonder tussenkomst van een rechter

Een OM-zitting biedt een buitengerechtelijke afdoening van een strafzaak. Voor sommigen kan dit een eenvoudige en snelle manier zijn om de zaak af te ronden, maar voor anderen kan het juist nadelig uitpakken. Dit hangt sterk af van de persoonlijke omstandigheden en de specifieke aard van de zaak. Daarom is het vaak verstandig om u te laten bijstaan door een strafrechtadvocaat die uw belangen verdedigt en een tegenwicht vormt tegen de officier van justitie.

Voordelen van een OM-zitting

Een OM-zitting biedt verschillende voordelen, afhankelijk van de situatie. Hieronder vindt u de belangrijkste voordelen:

1. Lagere strafeis dan bij de rechter
Het Openbaar Ministerie hanteert doorgaans een beleid waarbij de strafeis bij een zitting met de rechter vaak hoger is dan tijdens een OM-zitting. Er is bovendien enige onderhandelingsruimte. Uw advocaat kan een belangrijke rol spelen in de onderhandelingen met de officier van justitie om de straf te verzachten of te wijzigen.

2. Geen gevangenisstraf
Een officier van justitie kan geen gevangenisstraf opleggen tijdens een OM-zitting. De maximale straf die kan worden opgelegd, is een werkstraf van 180 uur of een ontzegging van de rijbevoegdheid voor maximaal 6 maanden.

3. Snelle afhandeling van de zaak
Een OM-zitting vindt vaak veel sneller plaats dan een reguliere strafzaak bij de politierechter. Dit betekent dat u als verdachte sneller duidelijkheid krijgt over de afloop van de strafzaak. Tijdens de OM-zitting hoort u direct welke straf u opgelegd krijgt.

Nadelen van een OM-zitting

Ondanks de voordelen zijn er ook enkele nadelen verbonden aan een OM-zitting. Hier zijn de belangrijkste minpunten waar u rekening mee moet houden:

1. Geen rechterlijke toets
Tijdens een OM-zitting is er geen onafhankelijke rechter die de zaak beoordeelt. U bent volledig afhankelijk van de beslissing van de officier van justitie, die eerder ook heeft besloten u te vervolgen.

2. Hoge kans op straf
De officier van justitie zal zelden terugkomen op het besluit om u te vervolgen. Dit betekent dat de kans groot is dat u een straf opgelegd krijgt.

3. Zelf in verzet gaan
Als u het niet eens bent met de opgelegde strafbeschikking, moet u zelf binnen 14 dagen in verzet gaan. Dit vereist dat u actie onderneemt om uw zaak verder aan te vechten. U kunt dit zelf doen, of een gemachtigde of een advocaat kan namens u verzet aantekenen. Meer informatie over verzet aantekenen vindt u hier.

Conclusie: Laat u bijstaan door een advocaat

Gezien de potentiële nadelen en complexiteit van een OM-zitting is het sterk aan te raden om juridische bijstand te zoeken. Een strafrechtadvocaat kan u helpen om de beste strategie te bepalen en ervoor zorgen dat uw belangen goed worden behartigd tijdens de zitting.

4. Gevolgen van verzet

Na het verzet beoordeelt de officier van justitie de zaak nogmaals. Vaak wordt de zaak aanhangig gemaakt bij de rechter. Dit is vrijwel altijd de politierechter of kantonrechter. In dat geval zal de rechter alsnog een oordeel geven over de strafzaak. Overigens kan het verzet tot aan het moment dat de zaak begint worden ingetrokken.