In Nederland krijgen jaarlijks veel verdachten een taakstraf opgelegd door de rechter. Een taakstraf kan bestaan uit een werkstraf of een leerstraf, met een maximum van 240 uur. Wanneer een taakstraf niet of niet correct is uitgevoerd, kan dit leiden tot vervangende hechtenis. Voor elke twee niet-gewerkte uren staat één dag vervangende hechtenis.

Waarschuwingen en gevolgen bij niet-uitgevoerde taakstraf

In de meeste gevallen verloopt de uitvoering van een taakstraf zonder problemen. Als dit echter niet het geval is, geeft de reclassering meestal eerst een waarschuwing. Wanneer de taakstraf daarna nog steeds niet naar behoren wordt uitgevoerd, volgt vaak een negatief advies aan het Openbaar Ministerie.

Omzetting van taakstraf naar vervangende hechtenis

De officier van justitie beslist uiteindelijk of een taakstraf wordt omgezet in vervangende hechtenis. Deze beslissing is vaak gebaseerd op het advies van de reclassering. In bijna alle gevallen wordt het niet-uitgevoerde deel van de taakstraf omgezet in vervangende hechtenis, wat aan de veroordeelde wordt medegedeeld via een kennisgeving omzetting taakstraf. Wanneer de officier van justitie een taakstraf omzet in vervangende hechtenis, betekent dit dat voor elke 2 uur niet-uitgevoerde taakstraf 1 dag hechtenis in de plaats komt. Na de omzetting ontvangt de veroordeelde een kennisgeving hiervan. Vanaf dat moment heeft de veroordeelde 14 dagen om een bezwaarschrift in te dienen bij de rechter die de straf heeft opgelegd. Dit is vastgelegd in artikel 6:6:23 van het Wetboek van Strafvordering. Het is belangrijk om deze termijn goed in de gaten te houden, want te laat indienen leidt tot niet-ontvankelijkheid van het bezwaar

Bezwaar maken tegen omzetting van de taakstraf

Na de betekening van de kennisgeving heeft de veroordeelde twee weken de tijd om bezwaar te maken. Het is van groot belang om deze termijn niet te missen, want te laat is echt te laat.

Gratis juridische bijstand bij bezwaar

Het is sterk aan te raden om een advocaat in te schakelen voor het opstellen van het bezwaarschrift. De rechtsbijstand is in dit geval geheel gratis: de rechtbank wijst een advocaat toe en de overheid dekt de kosten. Tijdens de zitting beslist de rechter of de veroordeelde een nieuwe kans krijgt om de taakstraf alsnog uit te voeren.