Als u slachtoffer bent geworden van een misdrijf, hebt u de mogelijkheid om in het strafproces als benadeelde partij een schadevergoeding te vorderen. Dit staat bekend als het indienen van een vordering benadeelde partij. U ontvangt via Slachtofferhulp een voegingsformulier waarop u kunt aangeven welke schade u hebt geleden. Het is belangrijk om uw vordering goed te onderbouwen met facturen en andere bewijsstukken om uw zaak te versterken en de kans op succes te vergroten.

Welke schade kunt u claimen?

Als benadeelde partij kunt u aanspraak maken op vergoeding van zowel materiële schade, zoals vernielde goederen, gederfde inkomsten en ziekenhuiskosten, als immateriële schade, ook wel bekend als smartengeld. Daarnaast kunt u de kosten voor rechtsbijstand claimen.

Hoe wordt uw vordering behandeld?

Uw vordering kan behandeld worden tijdens een OM-zitting of door de rechter. Voor een succesvolle toewijzing moet er sprake zijn van directe schade en mag de vordering niet te complex zijn. U kunt de vordering indienen vóór of tijdens de zitting, tot aan het moment van het requisitoir. Het is echter aan te bevelen om de vordering tijdig in te dienen om de behandeling te vergemakkelijken.

Kosteloze juridische bijstand en ondersteuning

Slachtoffers van ernstige gewelds- en zedenmisdrijven hebben recht op kosteloze bijstand van een advocaat. In andere gevallen kunnen advocaatkosten als proceskosten worden verhaald. Onze advocaten hebben veel ervaring met het indienen van schadevergoedingsverzoeken en het verlenen van juridische bijstand tijdens de terechtzitting.

Wilt u als benadeelde partij een schadevergoeding claimen in een strafzaak? Neem vrijblijvend contact op met FTW Advocaten. Wij helpen u graag verder.