Verdacht van woonfraude? Neem direct contact op

Heeft u een brief ontvangen van de verhuurder van uw woning waarin staat dat u woonfraude zou plegen of hebben gepleegd? Neem dan direct contact op met een gespecialiseerde advocaat woonfraude van ons kantoor. Wij kunnen u uitleggen wat uw rechten en plichten zijn.

Wat is woonfraude?

Woonfraude omvat verschillende vormen van onrechtmatig gebruik of bewoning van een woning, zoals illegale onderverhuur, het in gebruik geven aan derden, het niet hebben van hoofdverblijf in de woning of verhuur via platforms zoals Airbnb. Woningcorporaties onderzoeken woonfraude op grote schaal, vooral bij sociale huurwoningen. Helaas worden huurders soms onterecht beschuldigd van woonfraude.

Procedure woonfraude

Als huurder ontvangt u vaak eerst een brief van de verhuurder met het verzoek om bepaalde documenten, zoals gas- en energieafschriften of bankgegevens, te verstrekken. Inspecteurs kunnen ook onaangekondigd langskomen voor een woninginspectie om bewijs te verzamelen. Als er andere bewoners worden aangetroffen dan de huurders of als niemand aanwezig is, kan dit als bewijs voor woonfraude worden gezien. Dit kan tot problemen leiden als in het huurcontract is vastgelegd dat u uw hoofdverblijf in de woning moet hebben.

Wanneer de verhuurder denkt voldoende bewijs te hebben, kan hij u verzoeken de huurovereenkomst vrijwillig op te zeggen. Dit kan lijken alsof u geen andere keuze heeft, maar dat is niet het geval. De verhuurder vraagt dit om een gerechtelijke procedure te vermijden. De verhuurder zal in dat geval voldoende bewijs moeten hebben om de rechter te overtuigen dat er daadwerkelijk sprake is van woonfraude. Dit blijkt in de praktijk vaak lastig te bewijzen.

Rechten en plichten huurders bij woonfraude

Over de rechten en plichten van huurders bij een verdenking van woonfraude schreven wij eerder een artikel. Het is belangrijk om vanaf het moment dat u van de beschuldiging hoort, contact op te nemen met een gespecialiseerde advocaat. Deze kan u adviseren over uw positie en de sterkte van uw zaak in een eventuele procedure.

Pro deo rechtsbijstand

In veel gevallen kunnen wij u bijstaan op pro deo basis (gesubsidieerde rechtsbijstand). Dit betekent dat u enkel een inkomensafhankelijke eigen bijdrage betaalt. Wij kunnen direct met u bespreken of u hiervoor in aanmerking komt. U kunt dit ook zelf nakijken op de website van de Raad voor de Rechtsbijstand.

Contact woonfraude advocaat

Wordt u verdacht van woonfraude? Neem dan contact op met een van onze gespecialiseerde advocaten. Wij kunnen u adviseren over de mogelijkheden en bespreken wat de beste aanpak is. Mocht het tot een procedure komen, kunnen wij u bijstaan. Wij hebben ervaring met woonfraudezaken tegen verschillende woningcorporaties, zoals Stadgenoot, Ymere, Parteon, Eigen Haard, Domijn, Mitros, Thuisvester en Van Alckmaer.

Neem voor meer informatie vrijblijvend contact op met FTW Advocaten.