Gevolgen bij het aantreffen van drugs in een woning of pand

Wanneer de politie een hennepkwekerij of (grote) hoeveelheden soft- of harddrugs aantreft in een woning of pand, heeft dit vaak meerdere consequenties. Naast strafrechtelijke vervolging kan de burgemeester op basis van bestuursrechtelijke bevoegdheden optreden. Een van die bevoegdheden is het sluiten van een woning of pand op grond van artikel 13b van de Opiumwet. De afgelopen maanden is er een toename zichtbaar in het gebruik van deze bevoegdheid door gemeentes.

Bevoegdheden van de burgemeester volgens de Opiumwet

Indien in een woning of pand handelshoeveelheden soft- of harddrugs worden aangetroffen, heeft de burgemeester in beginsel de bevoegdheid om maatregelen te treffen. Veel gemeentes hanteren hierbij een zogenaamd ‘Damocles-beleid’. Dit houdt in dat bij een eerste overtreding en kleinere hoeveelheden drugs de burgemeester kan volstaan met een waarschuwing of een voorwaardelijke sluiting. In andere gevallen kondigt de burgemeester vaak aan dat hij voornemens is de woning of het pand te sluiten, doorgaans voor een periode van 3, 6 of zelfs 12 maanden. Elke gemeente heeft hierbij haar eigen beleid.

Het Damocles-beleid en sluiting van woningen

Het Damocles-beleid biedt gemeentes de mogelijkheid om bij het aantreffen van drugs op te treden. Afhankelijk van de ernst van de situatie en eerdere overtredingen kan een gemeente kiezen voor een waarschuwing, een voorwaardelijke sluiting, of een directe sluiting van het pand. Veelal wordt bij een eerste overtreding een waarschuwing gegeven, maar als er sprake is van een grotere hoeveelheid drugs kan de burgemeester ervoor kiezen om de woning direct te sluiten voor een langere periode.

Bijstand van onze advocaten bij een voorgenomen sluiting

Wanneer u te maken krijgt met een voorgenomen sluiting van uw woning of pand, kunnen onze advocaten u bijstaan. Wij kunnen u helpen met het indienen van een zienswijze. Als de zienswijze niet tot een ander inzicht leidt bij de burgemeester en het besluit wordt genomen om de woning of het pand te sluiten, kunnen wij namens u een bezwaarschrift indienen. Daarnaast kunnen wij bij de bestuursrechter een voorlopige voorziening aanvragen, waarbij wij de rechter verzoeken de sluiting uit te stellen totdat er op het bezwaarschrift is beslist.

Gevolgen van sluiting voor huurders en verhuurders

Een sluiting van een woning of pand heeft vaak grote gevolgen, met name voor huurders en verhuurders. Op basis van artikel 7:231 lid 2 BW heeft een verhuurder het recht om de huurovereenkomst buitengerechtelijk te ontbinden, dus zonder tussenkomst van de rechter. Mocht het bezwaarschrift echter gegrond worden verklaard, dan is de ontbinding van de huurovereenkomst achteraf nietig. Het is daarom van groot belang om tijdig een bezwaarschrift in te dienen als de huurovereenkomst op het spel staat. Bovendien kan een verhuurder bij een gesloten pand geen andere huurders toelaten, wat kan leiden tot financiële schade. De verhuurder kan in sommige gevallen proberen de misgelopen huuropbrengsten op de huurder te verhalen.

Gesubsidieerde rechtsbijstand en onze successen

Wanneer uw inkomen onder een bepaalde grens valt, kunnen wij namens u gesubsidieerde rechtsbijstand aanvragen, zowel voor de zienswijze als het bezwaarschrift. Ons kantoor heeft in het verleden meerdere successen behaald bij het aanvechten van besluiten tot sluiting, waardoor het zeker de moeite waard is om juridische stappen te overwegen.

Neem voor meer informatie of een vrijblijvend gesprek contact op met FTW Advocaten.