Verplichtingen bij het sluiten van een overeenkomst
Wanneer partijen een overeenkomst aangaan, ontstaan er wederzijdse verplichtingen. Vaak bestaat de verplichting van één van de partijen uit het betalen van een geldsom, bijvoorbeeld bij de aankoop van een product of het leveren van een dienst tegen betaling. Wanneer een partij zijn verplichtingen of afspraken niet, niet tijdig of niet correct nakomt, spreken we van wanprestatie. In eerste instantie moet de in gebreke blijvende partij de kans krijgen om zijn verplichtingen alsnog na te komen.
Ingebrekestelling en verzuim
In de praktijk wordt hiervoor vaak een ingebrekestelling verstuurd. Dit is een formeel verzoek, of sommatie, waarin de in gebreke blijvende partij wordt gevraagd om alsnog zijn verplichtingen na te komen. Indien hieraan geen gehoor wordt gegeven of de wederpartij duidelijk maakt dat hij niet zal voldoen aan zijn verplichtingen, dan is deze partij in verzuim.
Opties bij wanprestatie
De wet biedt de benadeelde partij in geval van wanprestatie verschillende mogelijkheden. Zo kan de partij de rechter verzoeken om alsnog nakoming van de overeenkomst te vorderen, of kan de overeenkomst (gedeeltelijk of volledig) worden ontbonden. De keuze tussen gedeeltelijke of volledige ontbinding hangt af van de ernst van de wanprestatie en de gevolgen daarvan voor de overeenkomst.
Ontbinding van de overeenkomst
Voor de ontbinding van een overeenkomst is het noodzakelijk dat een verklaring aan de wederpartij wordt verzonden. Door deze ontbinding ontstaan wederzijdse verplichtingen tot ongedaanmaking. Dit houdt in dat, indien mogelijk, de partijen de uitgevoerde onderdelen van de overeenkomst terugdraaien naar de oorspronkelijke situatie.
Rechtsgang bij geschillen over nakoming of ontbinding
Wanneer een partij het niet eens is met de ontbinding en alsnog nakoming wenst, kan hij naar de rechter stappen. Dit geldt ook voor de partij die een overeenkomst (gedeeltelijk) heeft ontbonden, maar geconfronteerd wordt met een wederpartij die weigert de overeenkomst ongedaan te maken.
Het belang van goede voorbereiding
Een succesvol beroep op nakoming of (gedeeltelijke) ontbinding van een overeenkomst vergt zorgvuldige voorbereiding. Het is daarom aan te raden om tijdig juridisch advies in te winnen bij een advocaat.
Neem voor meer informatie vrijblijvend contact op met FTW Advocaten.