Drugs- en Opiumwet2024-09-11T09:34:12+02:00

Drugs en Opiumwet

Overtredingen van de Opiumwet kunnen variëren van het bezit van tot grootschalige handel in drugs, zoals het hebben van een hennepkwekerij of het dealen van drugs op straat. Onze advocaten zijn zeer ervaren en gespecialiseerd in de verdediging in drugszaken en hebben diepgaande kennis van de wetgeving en jurisprudentie.

Of u nu wordt beschuldigd van persoonlijk bezit van drugs, handel in softdrugs en harddrugs of het exploiteren van een hennepkwekerij, wij staan voor u klaar. Onze ervaren advocaten begrijpen de complexiteit van deze zaken en bieden deskundige juridische bijstand.

Wij helpen u graag!

Uw specialist:

Daniel Fontein

Drugs- en Opiumwet specialist

Neem geheel vrijblijvend contact op. Uw gegevens worden vertrouwelijk behandeld.

Veelgestelde vragen

Wat zijn harddrugs volgens de Opiumwet?2024-09-09T15:58:18+02:00

Harddrugs, zoals cocaïne, heroïne, MDMA en amfetamine, zijn verdovende middelen die op lijst I van de Opiumwet staan. De wet stelt in- en uitvoer, bezit, vervoer en handel in deze stoffen strafbaar, met significante maximumstraffen voor de opzettelijke invoer en andere gerelateerde activiteiten. Ook voorbereidingshandelingen met betrekking tot harddrugs zijn strafbaar gesteld in de Opiumwet. De Opiumwet maakt het bezit, vervoer, invoer en uitvoer van deze middelen strafbaar, zoals vastgelegd in artikel 2 van de Opiumwet.

 

Wat zijn de straffen voor het bezit of verhandelen van harddrugs?2024-09-09T15:59:09+02:00

Het handelen in harddrugs kan leiden tot strenge straffen, waaronder lange gevangenisstraffen. Deze straffen variëren afhankelijk van de specifieke handeling, zoals de invoer van cocaïne of het vervaardigen van harddrugs. De maximale gevangenisstraf voor de invoer van harddrugs bedraagt 12 jaren.

De opsporing en vervolging van drugsfeiten heeft prioriteit bij het Openbaar Ministerie, en de straffen voor overtredingen van de Opiumwet zijn hoog. Enkele voorbeelden:

Opzettelijke invoer van cocaïne: maximaal 12 jaar gevangenisstraf.

Opzettelijk vervoeren of vervaardigen van harddrugs: maximaal 8 jaar gevangenisstraf.

Opzettelijk aanwezig hebben van harddrugs: maximaal 6 jaar gevangenisstraf.

Deze straffen liggen aanzienlijk hoger dan bij veel andere strafbare feiten.

Wat gebeurt er als ik verdacht word van drugshandel?2024-09-09T16:02:24+02:00

Als u meer harddrugs in bezit heeft dan is toegestaan voor eigen gebruik, kan al snel worden aangenomen dat u handelt in drugs. Dit wordt de ‘dealerindicatie’ genoemd. Dit vermoeden is echter niet altijd terecht, vooral in situaties zoals het bezit van drugs op een festival. Het is van belang om een goede verdedigingsstrategie op te zetten wanneer u wordt verdacht van drugshandel.

Wat zijn de straffen voor het handelen in drugs?

Rechters baseren hun strafmaat vaak op de LOVS-oriëntatiepunten. Voor het dealen in gebruikershoeveelheden harddrugs gelden bijvoorbeeld de volgende uitgangspunten:

•Bij een dealperiode van minder dan 1 maand: 3 maanden gevangenisstraf.

•Bij een dealperiode van 1-3 maanden: 6 maanden gevangenisstraf.

•Bij een dealperiode van 3-6 maanden: 8 maanden gevangenisstraf.

•Bij een dealperiode van 6-12 maanden: 12 maanden gevangenisstraf.

Voor periodes van langer dan 12 maanden wordt doorgaans een gevangenisstraf van meer dan een jaar opgelegd. Deze richtlijnen zijn bedoeld voor een verdachte die alleen opereert, maar de rechter kan rekening houden met specifieke omstandigheden zoals recidive, de frequentie van het dealen, of het bestaan van een georganiseerd verband.

De straffen voor het handelen in softdrugs zijn over het algemeen lager dan bij harddrugs.

Wat te doen als u beschuldigd wordt van het overtreden van de Opiumwet?2024-06-17T19:06:21+02:00

Bij een beschuldiging van overtreding van de Opiumwet, zoals handel in of kweek van drugs, is het cruciaal om betrouwbare juridische ondersteuning te zoeken. Een gespecialiseerde advocaat kan helpen bij het opzetten van een verdedigingsstrategie, het uitvoeren van noodzakelijk onderzoek en het voeren van een effectieve verdediging in de rechtbank.

Wat zijn de gevolgen van het telen, bewerken en verhandelen van hennep?2024-09-09T16:07:26+02:00

De Opiumwet maakt het telen, bewerken en verhandelen van hennep strafbaar volgens artikel 3 onder B. Regelmatig rolt de politie hennepkwekerijen op en vervolgt het Openbaar Ministerie (OM) telers, knippers en anderen die betrokken zijn bij de hennepteelt. Daarnaast verbiedt artikel 11a van de Opiumwet het bezit van goederen en stoffen die bestemd zijn voor het professioneel of beroepsmatig telen van hennep. De straffen variëren afhankelijk van de omvang van de kwekerij en de betrokkenheid van de verdachte. Deze kunnen oplopen tot gevangenisstraffen, taakstraffen en geldboetes. Het OM vervolgt vaak ook wegens diefstal van stroom en legt ontnemingsvorderingen op voor eerdere oogsten.

Wie is verantwoordelijk voor een hennepkwekerij?

Het OM heeft vaak moeite om de daadwerkelijke eigenaar van een hennepkwekerij vast te stellen. Dit leidt er soms toe dat de politie onterecht bezitters of huurders van panden, waar een kwekerij is aangetroffen, vervolgt. In zulke gevallen is een sterke verdedigingsstrategie essentieel.

Wordt het telen van hennep voor eigen gebruik gedoogd?

In veel gevallen treedt de politie niet strafrechtelijk op bij een geringe hoeveelheid hennep voor eigen gebruik (tot vijf planten), mits de verdachte afstand doet van de planten. Bij minderjarigen volgt echter altijd strafrechtelijke vervolging, ongeacht de hoeveelheid.

Welke straffen staan op het telen van hennep?

Rechters hanteren de LOVS-oriëntatiepunten om de straf te bepalen bij hennepteelt. Voor het telen van 50-100 planten volgt meestal een geldboete, voor 100-1000 planten een taakstraf met een voorwaardelijke gevangenisstraf en bij meer dan 1000 planten is een onvoorwaardelijke gevangenisstraf waarschijnlijk. Bij meerdere oogsten beoordeelt de rechter de strafmaat op maat.

Kan ik vervolgd worden voor diefstal van stroom bij hennepteelt?

Ja, in hennepzaken stelt het OM vaak ook vervolging in voor diefstal van stroom of oplichting van de energiemaatschappij, wat de strafmaat verder verhoogt.

Wat is een ontnemingsvordering en hoe stelt het OM dit vast?

Het OM kan een ontnemingsvordering indienen als er aanwijzingen zijn voor eerdere oogsten. De politie gebruikt zaken zoals hennepresten, koolstoffilters en vervuilde filterdoeken om eerdere oogsten vast te stellen. Met behulp van een BOOM-rapportage berekent men de opbrengsten en kosten, hoewel de daadwerkelijke opbrengsten in de praktijk vaak lager uitvallen door bijvoorbeeld mislukte oogsten.

Hoe kan FTW Advocaten mij helpen bij verdenking van hennepteelt?

Als de politie u verdenkt van het telen of kweken van hennep, is het cruciaal om een goed onderbouwd verweer te voeren tegen de beschuldigingen. De advocaten van FTW hebben veel ervaring met hennepzaken en helpen u bij het opstellen van een verdedigingsstrategie.

Neem voor meer informatie of juridisch advies vrijblijvend contact op met FTW Advocaten.

Hoe kan FTW Advocaten helpen als u verdacht wordt van betrokkenheid bij drugshandel of hennepteelt?2024-06-17T19:07:04+02:00

Bij verdenking van drugshandel of hennepteelt is het essentieel om onmiddellijk juridische hulp in te schakelen. FTW Advocaten heeft uitgebreide ervaring en expertise in drugszaken, waaronder complexe zaken met betrekking tot zowel hard- als softdrugs. Ons team kan u voorzien van deskundig advies, helpen bij het ontwikkelen van een sterke verdedigingsstrategie en u effectief vertegenwoordigen in de rechtbank. Of het nu gaat om de analyse van bewijsmateriaal, het verweren tegen onjuiste dealerindicaties, of het begeleiden bij ingewikkelde juridische procedures, FTW Advocaten biedt de ondersteuning die u nodig heeft om de best mogelijke uitkomst te bereiken in uw zaak.

Contact opnemen

Neem geheel vrijblijvend contact op met FTW Advocaten. Uw gegevens zullen vertrouwelijk worden behandeld.