Oproep OM-zitting2024-07-29T22:24:27+02:00

Oproep OM-zitting

Sinds een aantal jaar kan het Openbaar Ministerie voor veelvoorkomende, minder ernstige strafbare feiten zelf straffen opleggen in de vorm van een strafbeschikking. Bij een oproep voor een OM-zitting is het belangrijk juridische bijstand te hebben om uw rechten te beschermen en te zorgen voor een eerlijke behandeling. Veelvoorkomende zaken bij OM-zittingen zijn onder andere snelheidsovertredingen, winkeldiefstal en openbare dronkenschap. FTW Advocaten biedt deskundige ondersteuning bij OM-zittingen, van het voorbereiden van uw verdediging tot het vertegenwoordigen tijdens de zitting. Wij helpen u de beste uitkomst te bereiken en uw belangen te beschermen.

Wij helpen u graag!

Uw specialist:

Bob Tijkotte

Uw specialist

Neem geheel vrijblijvend contact op. Uw gegevens worden vertrouwelijk behandeld.

Veelgestelde vragen

Wat gebeurt er tijdens een OM-zitting?2024-10-10T11:10:23+02:00

Wat is een OM-zitting?

Een OM-zitting is een bijeenkomst op het parket van de officier van justitie, waarbij u niet voor een rechter verschijnt, maar juist voor de officier van justitie zelf. Tijdens deze zitting bespreekt de officier van justitie uw strafzaak met u en kunt u uw verweer voeren. Aan het einde van de zitting kan de officier van justitie een straf opleggen in de vorm van een strafbeschikking. In sommige gevallen kan de zaak echter ook worden geseponeerd. Indien u een straf opgelegd krijgt, wordt dit geregistreerd op uw justitiële documentatie, ook wel bekend als het strafblad. Zodra u de strafbeschikking accepteert, staat uw schuld vast. Het is daarom sterk aan te raden om u tijdens een OM-zitting te laten bijstaan door een ervaren advocaat.

OM-zitting: Strafzaak zonder tussenkomst van een rechter

Een OM-zitting biedt een buitengerechtelijke afdoening van een strafzaak. Voor sommigen kan dit een eenvoudige en snelle manier zijn om de zaak af te ronden, maar voor anderen kan het juist nadelig uitpakken. Dit hangt sterk af van de persoonlijke omstandigheden en de specifieke aard van de zaak. Daarom is het vaak verstandig om u te laten bijstaan door een strafrechtadvocaat die uw belangen verdedigt en een tegenwicht vormt tegen de officier van justitie.

Voordelen van een OM-zitting

Een OM-zitting biedt verschillende voordelen, afhankelijk van de situatie. Hieronder vindt u de belangrijkste voordelen:

1. Lagere strafeis dan bij de rechter
Het Openbaar Ministerie hanteert doorgaans een beleid waarbij de strafeis bij een zitting met de rechter vaak hoger is dan tijdens een OM-zitting. Er is bovendien enige onderhandelingsruimte. Uw advocaat kan een belangrijke rol spelen in de onderhandelingen met de officier van justitie om de straf te verzachten of te wijzigen.

2. Geen gevangenisstraf
Een officier van justitie kan geen gevangenisstraf opleggen tijdens een OM-zitting. De maximale straf die kan worden opgelegd, is een werkstraf van 180 uur of een ontzegging van de rijbevoegdheid voor maximaal 6 maanden.

3. Snelle afhandeling van de zaak
Een OM-zitting vindt vaak veel sneller plaats dan een reguliere strafzaak bij de politierechter. Dit betekent dat u als verdachte sneller duidelijkheid krijgt over de afloop van de strafzaak. Tijdens de OM-zitting hoort u direct welke straf u opgelegd krijgt.

Nadelen van een OM-zitting

Ondanks de voordelen zijn er ook enkele nadelen verbonden aan een OM-zitting. Hier zijn de belangrijkste minpunten waar u rekening mee moet houden:

1. Geen rechterlijke toets
Tijdens een OM-zitting is er geen onafhankelijke rechter die de zaak beoordeelt. U bent volledig afhankelijk van de beslissing van de officier van justitie, die eerder ook heeft besloten u te vervolgen.

2. Hoge kans op straf
De officier van justitie zal zelden terugkomen op het besluit om u te vervolgen. Dit betekent dat de kans groot is dat u een straf opgelegd krijgt.

3. Zelf in verzet gaan
Als u het niet eens bent met de opgelegde strafbeschikking, moet u zelf binnen 14 dagen in verzet gaan. Dit vereist dat u actie onderneemt om uw zaak verder aan te vechten. U kunt dit zelf doen, of een gemachtigde of een advocaat kan namens u verzet aantekenen. Meer informatie over verzet aantekenen vindt u hier.

Conclusie: Laat u bijstaan door een advocaat

Gezien de potentiële nadelen en complexiteit van een OM-zitting is het sterk aan te raden om juridische bijstand te zoeken. Een strafrechtadvocaat kan u helpen om de beste strategie te bepalen en ervoor zorgen dat uw belangen goed worden behartigd tijdens de zitting.

4. Gevolgen van verzet

Na het verzet beoordeelt de officier van justitie de zaak nogmaals. Vaak wordt de zaak aanhangig gemaakt bij de rechter. Dit is vrijwel altijd de politierechter of kantonrechter. In dat geval zal de rechter alsnog een oordeel geven over de strafzaak. Overigens kan het verzet tot aan het moment dat de zaak begint worden ingetrokken.

Wat voor straffen kunnen worden opgelegd bij een OM-zitting?2024-10-10T11:20:57+02:00

Verschillende straffen en maatregelen bij een strafbeschikking

1. Taakstraf
De taakstraf is een veel voorkomende straf die maximaal **180 uur** kan bedragen. Deze straf kan opgelegd worden als onderdeel van een strafbeschikking en vervangt vaak een korte gevangenisstraf.

2. Geldboete
Een geldboete kan eveneens worden opgelegd als straf. Het bedrag van de boete hangt af van de ernst van het gepleegde strafbare feit.

3. Onttrekking aan het verkeer
Wanneer bepaalde goederen of voorwerpen in beslag zijn genomen die niet langer in het verkeer mogen circuleren, kan de officier van justitie beslissen deze definitief aan het verkeer te onttrekken.

4. Betaling aan de staat ten behoeve van het slachtoffer
In sommige gevallen kan de strafbeschikking de verplichting bevatten om een som geld te betalen aan de staat, die vervolgens aan het slachtoffer wordt overgedragen als compensatie.

5. Ontzegging van de rijbevoegdheid
Een strafbeschikking kan ook een ontzegging van de rijbevoegdheid bevatten voor een periode van maximaal zes maanden.

Aanvullende maatregelen en aanwijzingen bij een strafbeschikking

Naast de bovengenoemde straffen, kan een strafbeschikking ook bepaalde aanwijzingen bevatten waaraan de verdachte moet voldoen. Dit zijn bijvoorbeeld:

1. Afstand van in beslag genomen voorwerpen
De verdachte kan worden verplicht om afstand te doen van voorwerpen die in beslag zijn genomen en vatbaar zijn voor verbeurdverklaring of onttrekking aan het verkeer.

2. Uitlevering of betaling van de waarde van verbeurdverklaarbare goederen
De verdachte kan worden verplicht om voorwerpen die voor verbeurdverklaring in aanmerking komen uit te leveren of een bedrag te betalen dat gelijk staat aan de geschatte waarde van deze voorwerpen.

3. Onrechtmatig verkregen voordeel afdragen
Indien er sprake is van wederrechtelijk verkregen voordeel, kan de verdachte verplicht worden dit voordeel gedeeltelijk of volledig af te dragen aan de staat.

4. Bijdrage aan schadefonds geweldsmisdrijven
De strafbeschikking kan de storting van een som gelds in het schadefonds geweldsmisdrijven vereisen, of een donatie aan een instelling die zich inzet voor de belangen van slachtoffers van strafbare feiten. Dit bedrag mag niet hoger zijn dan de maximaal op te leggen geldboete voor het betreffende strafbare feit.

5. Gedragsaanwijzingen tijdens een proeftijd
Ten slotte kan de strafbeschikking gedragsaanwijzingen bevatten waaraan de verdachte gedurende een proeftijd van maximaal één jaar moet voldoen.

 

Wat is het gevolg van het accepteren van een strafbeschikking?2024-06-18T17:58:15+02:00

Met het accepteren van de strafbeschikking staat de schuld van een verdachte vast. Dat betekent dat ook de strafbeschikking invloed kan hebben op de beoordeling of iemand een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) krijgt. Uit diverse onderzoeken is gebleken dat in een groot aantal gevallen strafbeschikkingen zijn aangeboden én zijn geaccepteerd, terwijl de rechter waarschijnlijk tot een vrijspraak zou zijn gekomen of een lagere straf zou hebben opgelegd.

Waarom een advocaat inschakelen?2024-10-10T13:39:02+02:00

Na ontvangst van een strafbeschikking is het van essentieel belang om direct juridisch advies in te winnen. Een strafbeschikking is een alternatieve strafmaatregel opgelegd door het Openbaar Ministerie, en zonder tijdige actie kan dit serieuze gevolgen hebben.

Spoedvereiste: stel verzet binnen 14 dagen In

Wanneer je een strafbeschikking ontvangt, is er haast geboden. Verzet tegen een strafbeschikking moet binnen 14 dagen worden ingesteld. Dit biedt de mogelijkheid om het dossier in te zien en de zaak nader te onderzoeken.

Het belang van verzet: Dossier inzage en mogelijkheid tot intrekking

Na het instellen van verzet kan het dossier worden opgevraagd en bestudeerd. Mocht je van mening veranderen, kan het verzet altijd weer worden ingetrokken zonder enige risico’s. De strafbeschikking herleeft na intrekking, zodat je altijd volledige controle behoudt.

Neem contact op met FTW Advocaten voor juridisch advies

Wil je meer informatie of juridisch advies over jouw strafbeschikking? Neem dan vrijblijvend contact op met FTW Advocaten. Wij staan voor je klaar om je te helpen.

 

Contact opnemen

Neem geheel vrijblijvend contact op met FTW Advocaten. Uw gegevens zullen vertrouwelijk worden behandeld.