Hoger beroep in strafzaken
Indien iemand het niet eens is met een veroordeling door de rechter, staat vrijwel altijd hoger beroep open. Ook het Openbaar Ministerie heeft het recht om in hoger beroep te gaan, bijvoorbeeld bij een vrijspraak. Hoger beroep moet binnen 14 dagen na de einduitspraak worden ingesteld of binnen 14 dagen nadat iemand bekend is geworden met de einduitspraak. FTW Advocaten biedt deskundige bijstand bij het instellen van hoger beroep, het voorbereiden van de zaak, en het vertegenwoordigen in de rechtszaal, om uw rechten te beschermen en een gunstige uitkomst te bereiken.
Veelgestelde vragen
De veroordeelde kan zelf hoger beroep instellen op de griffie van de rechtbank waar het vonnis is gewezen, maar kan ook iemand -bijvoorbeeld een advocaat- daartoe machtigen. In bepaalde gevallen kan er geen hoger beroep worden ingesteld. Een verdachte kan bijvoorbeeld niet in hoger beroep tegen een vrijspraak. Ook bij een veroordeling van zeer lichte overtredingen (bagatelzaken) kan soms geen appel worden ingesteld.
Hoewel de procedure in hoger beroep in het strafrecht vergelijkbaar is met de behandeling bij de rechtbank zal de discussie vaak gaan over de punten waar onenigheid over is. Dit wordt ook wel het voortbouwend appel genoemd.
De procedure bij het gerechtshof is de laatste mogelijkheid om de feiten voor te leggen aan de rechter. Het is belangrijk om te beseffen dat de uitkomst in hoger beroep ook slechter kan worden dan bij de rechtbank. Het is daarom van groot belang om goed geïnformeerd te worden over de kansen en risico’s van het hoger beroep. Wij kunnen u daarin adviseren.