Bezwaarschrift tegen weigering Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG)2024-07-29T22:05:58+02:00

Bezwaarschrift tegen weigering Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG)

Een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) is een bewijs van goed gedrag, waarin staat dat de aanvrager geen strafbare feiten heeft gepleegd die relevant zijn voor de functie die hij of zij wil vervullen. De geldigheid van een VOG wordt bepaald door de werkgever die deze aanvraagt, en is dus een momentopname. Steeds meer werkgevers vragen een VOG van hun (toekomstige) werknemers. Of een VOG wordt afgegeven, is afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de aard van de functie en de relevantie van eventuele strafbare feiten.

Wij helpen u graag!

Uw specialist:

Bob Tijkotte

Uw specialist

Neem geheel vrijblijvend contact op. Uw gegevens worden vertrouwelijk behandeld.

Veelgestelde vragen

Hoe wordt de aanvraag voor een VOG beoordeeld?2024-06-18T18:11:26+02:00

Centraal voor de beoordeling om een VOG af te geven, is het strafblad, oftewel een uittreksel uit de justitiële documentatie. Ook andere justitiële en strafvorderlijke gegevens kunnen bij de beoordeling van de aanvraag worden betrokken. Het COVOG (het orgaan dat de aanvragen beoordeelt) bekijkt of de feiten die op het strafblad staan een risico vormen voor de samenleving en een belemmering vormen voor een behoorlijke uitoefening van de taak of werkzaamheden.

Wat is de terugkijktermijn bij een VOG?2024-06-18T18:11:47+02:00

In het algemeen geldt dat het COVOG vanaf de datum van de aanvraag van de VOG 4 jaar terugkijkt op het strafblad. Is aan de aanvrager een onvoorwaardelijke gevangenisstraf opgelegd, dan bedraagt de terugkijktermijn 8 jaar en voor zedendelicten geldt een onbeperkte terugkijktermijn. Is het feit gepleegd toen de aanvrager minderjarig was, dan kijkt het COVOG in vrijwel alle gevallen maar 2 jaar terug.

Wanneer wordt een VOG geweigerd?2024-06-18T18:12:15+02:00

Een VOG wordt vaak geweigerd omdat binnen de terugkijktermijn relevante justitiële gegevens worden aangetroffen die voor de uitoefening van de taak of het werk een belemmering kunnen vormen. Daarnaast vindt een belangenafweging plaats. Gekeken wordt of de belangen van de aanvrager bij het verstrekken van een verklaring omtrent het gedrag zwaarder wegen dan het belang van de samenleving bij bescherming tegen het vastgestelde risico. Van belang is hierbij onder andere de afdoening van de strafzaak, het tijdsverloop, de hoeveelheid eerdere strafrechtelijke contacten en of de aanvrager ten tijde van het plegen van een strafbaar feit minderjarig was.

Wat kunt u doen als een VOG aanvraag wordt geweigerd?2024-06-18T18:12:35+02:00

Wanneer het COVOG voornemens is om de VOG te weigeren, krijgt de aanvrager altijd nog de gelegenheid om dat voorgenomen besluit te reageren in de vorm van een zienswijze. Wordt de VOG uiteindelijk echt geweigerd, dan kan de aanvrager tegen deze beslissing bezwaar. In een bezwaarschrift kan worden aangegeven waarom de beoordeling anders moet uitvallen.

Waarom een advocaat inschakelen?2024-06-18T18:12:54+02:00

De weigering van een VOG heeft vaak enorme gevolgen. FTW Advocaten kan advies geven over de haalbaarheid van een eventuele procedure. Ook kunnen wij helpen bij het opstellen en indienen van het bezwaarschrift en kunnen wij bijstand verlenen tijdens de hoorzitting.  Neem voor meer informatie vrijblijvend contact op met FTW Advocaten.

Contact opnemen

Neem geheel vrijblijvend contact op met FTW Advocaten. Uw gegevens zullen vertrouwelijk worden behandeld.