Bezwaarschrift afname DNA
FTW Advocaten begrijpt dat een bevel tot DNA-afname na een veroordeling veel zorgen oproept. Bij bepaalde misdrijven verplicht de wet DNA-onderzoek bij veroordeelden u om DNA af te staan. De overheid neemt uw DNA en verwerkt het, wat voor veel mensen een grote inbreuk op hun privacy vormt. Daarom helpen wij u graag bij het opstellen van een bezwaarschrift tegen de afname en verwerking van uw DNA-profiel.
Waarom FTW Advocaten uw ideale partner is bij bezwaar tegen DNA-afname
Wilt u bezwaar maken tegen de verwerking van uw DNA-profiel? Ons team van ervaren advocaten biedt u deskundig advies en begeleidt u stap voor stap door het proces. Zo zorgen we ervoor dat u op de juiste manier verweer voert en uw rechten beschermt. .
Neem vandaag nog contact met ons op voor professioneel juridisch advies over DNA-afname na een veroordeling. Wij staan voor u klaar.
Veelgestelde vragen
Wanneer een veroordeelde verplicht is om DNA af te staan, moet deze persoon zich melden op een politiebureau. Meestal wordt het DNA afgenomen via wangslijm. Deze procedure is eenvoudig, niet ingrijpend en verloopt doorgaans snel.
Wat gebeurt er met uw DNA na afname?
Het afgenomen DNA-materiaal wordt geanalyseerd om een DNA-profiel vast te stellen. Dit profiel wordt vervolgens opgenomen in een nationale databank, die gebruikt wordt bij de opsporing van strafbare feiten. Als er DNA-sporen worden gevonden op een plaats delict, vergelijkt men deze met de opgeslagen DNA-profielen in de databank. Op deze manier kan de politie verdachten opsporen en strafbare feiten oplossen.
Uw rechten en de gevolgen van DNA-afname
Hoewel de DNA-afname zelf niet ingrijpend is, kan de opname van uw DNA in de databank ingrijpende gevolgen hebben voor uw privacy. Daarom is het belangrijk om uw rechten goed te begrijpen. Indien u bezwaar wilt maken tegen deze afname of verwerking van uw DNA, kunt u bij ons juridisch advies inwinnen om uw rechten te beschermen.
Het DNA-profiel dat in de databank is opgenomen, wordt na het verloop van een bepaalde periode vernietigd. De precieze duur van deze periode is afhankelijk van het misdrijf, de straf die is opgelegd het strafblad van de veroordeelde. Als er een feit is gepleegd waarop een maximumstraf van zes jaar of meer staat, wordt het DNA-profiel na dertig jaar vernietigd. In alle andere gevallen wordt het DNA-profiel maximaal twintig jaar bewaard.
Ook als de uitspraak van de rechter in eerste aanleg nog niet onherroepelijk is, is de veroordeelde in eerste aanleg verplicht om mee te werken aan het afstaan van DNA. Wanneer er uiteindelijk een vrijspraak, een ontslag van alle rechtsvervolging, een schuldigverklaring zonder oplegging van straf of maatregel volgt of er een geldboete wordt opgelegd, moet het DNA-profiel weer uit de DNA-databank worden verwijderd en worden vernietigd.
Tegen de feitelijke afname van het DNA kan niets worden gedaan. Er kan wél bezwaar worden gemaakt tegen de bepaling en verwerking van het DNA-profiel. Dit bezwaarschrift moet binnen 14 dagen na de afname worden ingediend bij de rechtbank die de straf heeft opgelegd. Als de rechter het bezwaarschrift gegrond verklaard, zal het DNA-materiaal worden vernietigd. Er is geen hoger beroep mogelijk tegen de beslissing van de rechter.
Een veroordeelde die bezwaar wil maken tegen de afname van DNA kan het beste een gespecialiseerde advocaat inschakelen die over voldoende kennis en ervaring beschikt in deze procedures, omdat slechts op een beperkt aantal gronden met succes verweer kan worden gevoerd. FTW Advocaten heeft die ervaring.