Slachtoffer2024-09-11T20:51:39+02:00

Slachtoffer

Als u slachtoffer bent geworden van een misdrijf, hebt u de mogelijkheid om zich in het strafproces als benadeelde partij te voegen en een vordering tot schadevergoeding in te dienen. Een goede slachtofferadvocaat kan u hierbij helpen. FTW Advocaten biedt deskundige bijstand bij het indienen van uw vordering voor schade als gevolg van lichamelijk letsel, psychische schade, of materiële schade door diefstal. Ook kunnen wij namens u immateriële schade (smartengeld) claimen. Wij helpen u met het onderbouwen van uw claim en vertegenwoordigen u in de rechtszaal, zodat u de compensatie krijgt die u verdient.

Wij helpen u graag!

Uw specialist:

Jamie de Haan

Uw specialist

Neem geheel vrijblijvend contact op. Uw gegevens worden vertrouwelijk behandeld.

Veelgestelde vragen

Kost een slachtofferadvocaat geld?2024-06-18T18:16:34+02:00

Voor slachtoffers van ernstige gewelds- en zedenmisdrijven is kosteloze bijstand van een advocaat beschikbaar. In andere gevallen kunnen de advocaatkosten als proceskosten worden verhaald. Onze ervaren advocaten zijn bovendien zeer bedreven in het indienen van schadevergoedingsverzoeken en het bieden van juridische bijstand aan slachtoffers tijdens de terechtzitting. Daarom staan wij klaar om u te ondersteunen.

Wilt u als benadeelde partij een schadevergoeding claimen in een strafzaak? Aarzel dan niet om vrijblijvend contact op te nemen met FTW Advocaten. We helpen u graag verder.

Hoe kunt u schadevergoeding krijgen?2024-09-09T12:09:02+02:00

Als u zich voegt, ontvangt u via Slachtofferhulp een voegingsformulier. Hierop kunt u aangeven welke schade u hebt geleden. Het is van essentieel belang om de vordering zorgvuldig te onderbouwen, bijvoorbeeld met facturen of andere bewijsstukken. Hierdoor kunt u uw zaak versterken en de kans op succes vergroten.

Wat is een vordering benadeelde partij?2024-09-09T12:18:58+02:00

Een vordering benadeelde partij is een civiele vordering tot schadevergoeding. Een slachtoffer kan zijn schade in een strafzaak vorderen van de verdachte. Dit wordt ook wel het voegen als benadeelde partij in een strafzaak genoemd. Het is niet noodzakelijk om een afzonderlijke civiele procedure tegen de verdachte te beginnen. Een voordeel is dat er in een strafrechtelijke procedure geen griffierecht verschuldigd is.

Wie kunnen een vordering tot schadevergoeding indienen?2024-09-09T12:35:14+02:00

In de eerste plaats kunnen slachtoffers een vordering indienen. In artikel 51a Sv staat dat iemand een slachtoffer is als hij of zij rechtstreekse schade heeft geleden door een strafbaar feit. Ook rechtspersonen kunnen slachtoffer zijn van een strafbaar feit. Ook zij kunnen zich in het strafproces laten vertegenwoordigen. Als een slachtoffer is overleden kunnen de nabestaanden de schade vorderen die zij hebben geleden door het strafbare feit dat tot het overlijden van hun familielid heeft geleid.

Aangifte doen en slachtofferrechten in het strafrecht2024-09-09T16:55:07+02:00

Iedere burger heeft het recht om aangifte te doen wanneer hij of zij kennis draagt van een strafbaar feit. In ernstige zaken, zoals moord, doodslag en verkrachting, bestaat zelfs een wettelijke plicht om aangifte te doen volgens artikel 160 van het Wetboek van Strafvordering. In veel gevallen kan de aangifte online worden ingediend, maar in sommige situaties moet de aangever persoonlijk verschijnen.

De politie is verplicht om elke aangifte op te nemen. Toch gebeurt het vaak dat de politie weigert, bijvoorbeeld omdat er onvoldoende bewijs zou zijn of omdat de zaak volgens hen in het civiele recht thuishoort. Dit betekent echter niet dat nader onderzoek geen bewijs kan opleveren of dat er geen strafrechtelijke vervolging kan plaatsvinden. In zulke gevallen kunt u contact opnemen met ons. Wij kunnen u helpen bij het doen van aangifte.

Gratis rechtsbijstand voor slachtoffers van ernstige misdrijven

Slachtoffers van ernstige misdrijven, waarbij zij ernstig psychisch of lichamelijk letsel hebben opgelopen, hebben recht op een gratis advocaat die hen kan bijstaan bij het doen van aangifte. Dit geldt bij ernstige geweldsmisdrijven en zedenmisdrijven. Ook nabestaanden van slachtoffers die door een misdrijf om het leven zijn gekomen, hebben recht op gratis juridische bijstand. Goede rechtsbijstand is van groot belang in dergelijke gevallen.

Waarom professionele rechtsbijstand bij aangifte belangrijk is

Hoewel het niet verplicht is om bijgestaan te worden door een advocaat bij het doen van aangifte, is dit in sommige gevallen sterk aan te raden. Dit geldt met name voor ingewikkelde zaken, zoals fraude of oplichting, waarbij het van belang is dat de aangifte zorgvuldig wordt geformuleerd of geredigeerd.

Wilt u als benadeelde partij een schadevergoeding ontvangen?2024-09-09T16:56:19+02:00

Als u slachtoffer bent geworden van een misdrijf, hebt u de mogelijkheid om in het strafproces als benadeelde partij een schadevergoeding te vorderen. Dit staat bekend als het indienen van een vordering benadeelde partij. U ontvangt via Slachtofferhulp een voegingsformulier waarop u kunt aangeven welke schade u hebt geleden. Het is belangrijk om uw vordering goed te onderbouwen met facturen en andere bewijsstukken om uw zaak te versterken en de kans op succes te vergroten.

Welke schade kunt u claimen?

Als benadeelde partij kunt u aanspraak maken op vergoeding van zowel materiële schade, zoals vernielde goederen, gederfde inkomsten en ziekenhuiskosten, als immateriële schade, ook wel bekend als smartengeld. Daarnaast kunt u de kosten voor rechtsbijstand claimen.

Hoe wordt uw vordering behandeld?

Uw vordering kan behandeld worden tijdens een OM-zitting of door de rechter. Voor een succesvolle toewijzing moet er sprake zijn van directe schade en mag de vordering niet te complex zijn. U kunt de vordering indienen vóór of tijdens de zitting, tot aan het moment van het requisitoir. Het is echter aan te bevelen om de vordering tijdig in te dienen om de behandeling te vergemakkelijken.

Kosteloze juridische bijstand en ondersteuning

Slachtoffers van ernstige gewelds- en zedenmisdrijven hebben recht op kosteloze bijstand van een advocaat. In andere gevallen kunnen advocaatkosten als proceskosten worden verhaald. Onze advocaten hebben veel ervaring met het indienen van schadevergoedingsverzoeken en het verlenen van juridische bijstand tijdens de terechtzitting.

Wilt u als benadeelde partij een schadevergoeding claimen in een strafzaak? Neem vrijblijvend contact op met FTW Advocaten. Wij helpen u graag verder.

Welke rechten heeft het slachtoffer van een misdrijf?2024-09-09T16:58:03+02:00

Als slachtoffer van een misdrijf hebt u meer rechten dan alleen het indienen van een vordering tot schadevergoeding. Uw advocaat kan een kopie van het proces-verbaal van de politie opvragen. Dit bevat alle verklaringen en stukken uit de strafzaak. Hoewel de wet slechts spreekt over het recht op inzage, zal de advocaat proberen om een volledige kopie van het proces-verbaal te verkrijgen.

Gesprek met de officier van justitie

Soms kan het slachtoffer vóór de zitting in gesprek gaan met de officier van justitie om te vertellen wat de impact van het misdrijf is geweest. Tijdens dit gesprek legt de officier uit wat er tijdens de zitting gaat gebeuren en kunt u vragen stellen. Dit geeft het slachtoffer de kans om zijn of haar verhaal te doen.

Aanwezigheid bij zittingen

Als benadeelde partij hebt u het recht om aanwezig te zijn bij alle zittingen. Bij volwassen verdachten zijn zittingen openbaar, en u ontvangt als benadeelde partij altijd een schriftelijke mededeling over de datum en tijd van de zitting. In jeugdstrafzaken, die besloten zijn, heeft u als benadeelde partij eveneens het recht om de zitting bij te wonen.

Spreekrecht tijdens de zitting

Indien het gaat om een ernstig strafbaar feit, heeft het slachtoffer of de nabestaande spreekrecht tijdens de zitting. Dit recht, vastgelegd in artikel 51e Sv, geeft u de mogelijkheid om te vertellen wat de gevolgen van het misdrijf zijn en welke afdoening u gepast vindt. U kunt ervoor kiezen om zelf te spreken of iemand anders namens u te laten spreken, bijvoorbeeld wanneer emoties het moeilijk maken om dit zelf te doen. Een advocaat kan u hierbij ondersteunen.

Schriftelijke slachtofferverklaring

Wilt u niet spreken tijdens de zitting? Dan kunt u een schriftelijke slachtofferverklaring indienen. In deze verklaring kunt u uitleggen welke gevolgen het misdrijf voor u heeft gehad en welke straf u passend vindt. Uw advocaat kan helpen bij het opstellen van deze verklaring, die vervolgens in het dossier van de strafzaak wordt opgenomen. De rechter, officier van justitie en verdachte krijgen zo de mogelijkheid om uw verklaring te lezen.

Neem voor meer informatie vrijblijvend contact op met FTW Advocaten.

Contact opnemen

Neem geheel vrijblijvend contact op met FTW Advocaten. Uw gegevens zullen vertrouwelijk worden behandeld.