Juridische procedures
Als u bent aangehouden door de politie vindt een politieverhoor plaats. Hiervan wordt proces-verbaal opgemaakt en dit verhoor maakt onderdeel uit van het strafdossier.
De aanhouding op heterdaad zijn, maar ook een aanhouding buiten heterdaad is mogelijk. Tot slot bestaat de mogelijkheid dat een verdachte schriftelijk wordt uitgenodigd om te worden gehoord. Het is zeer aan te raden om een advocaat mee te nemen naar een verhoor. Dat recht heeft u namelijk!
Lees meer
Een verdachte van een strafbaar feit kan door de officier van justitie worden gedagvaard om voor de politierechter te verschijnen.
Lees meer
Heeft u een dagvaarding ontvangen voor een zitting bij de meervoudige strafkamer van de rechtbank? Dan moet u zich zeker laten bijstaan door een gespecialiseerde advocaat.
Lees meer
Sinds een aantal jaar kan het openbaar ministerie een voor een aantal veel voorkomende, minder ernstige strafbare feiten zelf straffen opleggen. Dat gebeurt dan in de vorm van een strafbeschikking.
Lees meer
Vanaf de leeftijd van 12 jaar kunnen minderjarigen door de officier van justitie vervolgd worden voor strafbare feiten. Vervolging kan op verschillende manieren plaatsvinden, zo kunnen minderjarigen worden gedagvaard voor de kinderrechter of worden opgeroepen voor een Jeugd OM – zitting.
Lees meer
Als iemand is veroordeeld tot een voorwaardelijke straf en zich niet aan de voorwaarden houdt dan kan de officier van justitie de tenuitvoerlegging van de voorwaardelijke straf vragen. De voorwaarde moet dan wel in de proeftijd zijn overtreden. Ook kan de officier van justitie of de verdachte vragen om wijziging van de voorwaarden of om verlenging of verkorting van de proeftijd.
Lees meer
Indien iemand het niet eens is met een veroordeling door de rechter staat vrijwel altijd hoger beroep open. Ook het openbaar ministerie heeft het recht om in hoger beroep te gaan, bijvoorbeeld bij een vrijspraak. Hoger beroep moet binnen 14 dagen na de einduitspraak worden ingesteld of binnen 14 dagen nadat iemand bekend is geworden met de einduitspraak.
Lees meer
De beslissing om wel of niet tot vervolging van een strafbaar over te gaan, wordt genomen door de officier van justitie. Dit heet ook wel vervolgingsmonopolie. Als duidelijk is wie de verdachte is en als er voldoende bewijs is, zal de officier van justitie in de regel overgaan tot vervolging. Maar dit is niet altijd het geval. In sommige gevallen seponeert de politie direct een zaak.
Lees meer
Als u slachtoffer bent geworden van een misdrijf, hebt u de mogelijkheid om zich in het strafproces als benadeelde partij te voegen, ook wel bekend als het indienen van een vordering benadeelde partij. Hierdoor kunt u aanspraak maken op een schadevergoeding.
Lees meer
Gedetineerden die in een Huis van Bewaring, kliniek of gevangenis zitten zijn onderworpen aan de regels van penitentiair recht of detentierecht. Soms worden er beslissingen genomen waar zij het niet meer eens zijn en waartegen zij beklag willen doen.