Wanprestatie2024-07-29T22:16:23+02:00

Wanprestatie

Wanprestatie kan ernstige gevolgen hebben voor zowel bedrijven als particulieren. FTW Advocaten staat voor u klaar met deskundig advies en effectieve juridische strategieën om u te helpen bij geschillen over het niet nakomen van contractuele verplichtingen. Bescherm uw rechten met ons aan uw zijde. Wij ondersteunen u bij juridische kwesties zoals het niet-nakomen van contracten, het eisen van schadevergoeding door wanprestatie, en het juridisch ontbinden van contracten. Met onze expertise zorgen we ervoor dat uw belangen optimaal worden behartigd in elk geschil over contractbreuk.

Wij helpen u graag!

Uw specialist:

Jamie de Haan

Uw specialist

Neem geheel vrijblijvend contact op. Uw gegevens worden vertrouwelijk behandeld.

Veelgestelde vragen

Wat is wanprestatie?2024-07-09T10:45:06+02:00

Wanneer partijen een overeenkomst sluiten, gaan ze verplichtingen aan. Dit omvat vaak het betalen van een geldsom of het leveren van goederen of diensten. Wanprestatie treedt op als een partij deze verplichtingen niet, niet tijdig of niet correct nakomt.

Hoe herkent u wanprestatie?2024-07-09T10:45:32+02:00

Wanprestatie is herkenbaar wanneer een partij zich niet houdt aan de afspraken van een overeenkomst. Als u merkt dat de andere partij niet voldoet aan zijn verplichtingen, is het verstandig om deze partij daarop te wijzen, meestal via een ingebrekestelling. Als u wordt beschuldigd van wanprestatie, is het belangrijk om de exacte aard van de klacht te begrijpen en te bepalen of er sprake is van een geldige grond voor deze beschuldiging.

Waarom een advocaat inschakelen bij wanprestatie?2024-07-09T10:46:07+02:00

Bij wanprestatie kan de teleurgestelde partij verschillende juridische opties overwegen. Een advocaat kan helpen bij het vorderen van nakoming, het ontbinden van de overeenkomst, of het eisen van schadevergoeding. Als u wordt aangesproken vanwege vermeende wanprestatie, kan een advocaat u helpen om uw positie te verdedigen. Dit zorgt ervoor dat uw rechten en belangen worden beschermd.

Wat is het verschil bij wanprestatie of verzuim?2024-07-09T10:46:41+02:00

Verzuim treedt in wanneer een partij, na te zijn gesommeerd om aan zijn verplichtingen te voldoen, hier geen gehoor aan geeft. Dit betekent dat de partij zich bewust is van zijn verplichtingen, maar ze niet nakomt. Als u wordt gesommeerd en niet aan de verplichtingen voldoet, kan dit leiden tot verzuim.

Welke opties heeft u bij wanprestatie?2024-07-09T10:49:33+02:00

Als u te maken krijgt met wanprestatie, zijn er verschillende opties afhankelijk van uw positie. Bent u de benadeelde partij, dan kunt u nakoming van de overeenkomst eisen, de overeenkomst ontbinden, of schadevergoeding vorderen. Wordt u beschuldigd van wanprestatie, dan kunt u proberen te onderhandelen, uw verplichtingen alsnog nakomen, of uw verweer voeren tegen de beschuldiging.

FTW Advocaten biedt de expertise en ondersteuning die u nodig heeft, ongeacht uw situatie. Of u nu uw rechten wilt afdwingen of uzelf wilt verdedigen tegen beschuldigingen, onze ervaren advocaten staan voor u klaar om uw belangen te behartigen en u door het juridische proces te begeleiden. Met FTW Advocaten aan uw zijde bent u verzekerd van deskundige en betrouwbare juridische hulp.

Meer informatie over wanprestatie?2024-09-09T13:50:08+02:00

Verplichtingen bij het sluiten van een overeenkomst

Wanneer partijen een overeenkomst aangaan, ontstaan er wederzijdse verplichtingen. Vaak bestaat de verplichting van één van de partijen uit het betalen van een geldsom, bijvoorbeeld bij de aankoop van een product of de afname van een dienst tegen betaling.

Wanprestatie: wanneer verplichtingen niet worden nagekomen

Wanneer één van de partijen zijn verplichtingen niet, niet deugdelijk of niet tijdig nakomt, spreken we van wanprestatie. Dit betekent dat de betreffende partij tekortschiet in de nakoming van zijn verplichtingen tegenover de andere partij. De benadeelde partij moet de wanpresterende partij hiervan op de hoogte stellen en de kans geven om alsnog aan de verplichtingen te voldoen.

Ingebrekestelling en verzuim

In de praktijk wordt vaak een ingebrekestelling verstuurd, waarin de in gebreke zijnde partij wordt verzocht en gesommeerd om zijn verplichtingen alsnog na te komen. Indien er geen gehoor wordt gegeven aan deze sommatie of de partij duidelijk aangeeft niet aan zijn verplichtingen te zullen voldoen, verkeert deze partij in verzuim.

Juridische opties bij wanprestatie

De wet biedt verschillende mogelijkheden voor de partij die benadeeld is door wanprestatie. Zo kan nakoming van de overeenkomst via de rechter worden gevorderd, of kan de overeenkomst worden ontbonden. Een andere optie is dat de niet-nagekomen verplichtingen voor rekening van de in verzuim zijnde partij door een derde partij worden uitgevoerd. Ondertussen kan de partij die nog moet betalen, de betaling opschorten totdat de verplichtingen zijn nagekomen.

Schadevergoeding bij wanprestatie

Wanprestatie kan niet alleen leiden tot het opschorten of ontbinden van een overeenkomst, maar ook tot schade bij de wederpartij. De partij die wanprestatie pleegt, is aansprakelijk voor de schade die hierdoor ontstaat en kan worden verplicht deze te vergoeden.

Het belang van een goed systeem voor ondernemers en particulieren

Voor ondernemers is het cruciaal dat contractuele verplichtingen tijdig en correct worden nagekomen. Het inrichten van een systeem dat ervoor zorgt dat dit proces volgens een vast stappenplan verloopt, is essentieel. Dit systeem vormt een aanvulling op het facturatie- en incassotraject van de onderneming. Ook voor particulieren is het verstandig om een gestructureerd systeem te hanteren om zaken op orde te houden.

Neem voor meer informatie vrijblijvend contact op met FTW Advocaten.

Contact opnemen

Neem geheel vrijblijvend contact op met FTW Advocaten. Uw gegevens zullen vertrouwelijk worden behandeld.