Contact- en straatverbod2024-09-11T09:28:46+02:00

Contact- en straatverbod

Bij intimidatie of ongewenst contact is een contact- of straatverbod soms een noodzakelijk juridisch middel. FTW Advocaten begeleidt u door het proces, van het verzamelen van bewijs tot het aanvragen van een verbod, en helpt u zo uw veiligheid en persoonlijke ruimte te beschermen. Wij bieden ondersteuning bij het opstellen van verzoekschriften, het indienen van juridische procedures, en het vertegenwoordigen bij gerechtelijke zittingen om ervoor te zorgen dat u de bescherming krijgt die u nodig heeft.

Wij helpen u graag!

Uw specialist:

Stefanie Langeweg

Uw specialist

Neem geheel vrijblijvend contact op. Uw gegevens worden vertrouwelijk behandeld.

Veelgestelde vragen

Wat is een contact- en straatverbod?2024-06-17T18:57:46+02:00

Een contact- en straatverbod is een juridische maatregel die de civiele rechter kan opleggen aan iemand die een ander stelselmatig lastigvalt en ernstig inbreuk maakt op diens persoonlijke levenssfeer. De maatregel kan bijvoorbeeld inhouden dat de persoon een ander niet mag benaderen of een bepaalde straal rondom diens woning moet vermijden.

Hoe wordt een contact- en straatverbod opgelegd?2024-06-17T18:58:17+02:00

Vanwege de spoedeisendheid wordt een contact- en straatverbod meestal via een kortgedingprocedure aangevraagd. De rechter moet voldoende bewijs zien van stelselmatig lastigvallen en ernstige aantasting van de persoonlijke levenssfeer voordat hij zo’n verbod oplegt.

Waarom is juridische hulp belangrijk bij het aanvragen van een contact- en straatverbod?2024-06-17T18:58:40+02:00

Het aanvragen van een contact- en straatverbod vereist nauwkeurige documentatie van de incidenten en een goed begrip van de juridische criteria. Een advocaat kan helpen bij het opstellen van het verzoek en het verzamelen van het juiste bewijs. Neem voor meer informatie contact op met FTW Advocaten.

Meer informatie over contact- en straatverbod?2024-09-09T13:43:29+02:00

Contact- en straatverbod bij stelselmatige intimidatie

Wanneer een persoon stelselmatig wordt lastiggevallen door een ander en hierdoor ernstig in zijn of haar persoonlijke levenssfeer wordt aangetast, kan de civiele rechter worden verzocht om een contactverbod of straatverbod op te leggen aan de overtreder. Gezien de spoedeisendheid van dergelijke situaties gebeurt dit vaak via een kortgedingprocedure. De rechter gaat echter niet lichtvaardig om met het opleggen van deze verboden, omdat deze een aanzienlijke inbreuk maken op de grondrechten van bewegingsvrijheid en vrijheid van meningsuiting.

Eisen voor het verkrijgen van een contact- en straatverbod

De eiser moet voldoende aannemelijk maken dat er sprake is van stelselmatige intimidatie door de gedaagde en dat dit leidt tot een ernstige aantasting van de persoonlijke levenssfeer. Dit onrechtmatige handelen moet goed worden onderbouwd, bijvoorbeeld door het bijhouden van incidenten via aangiftes, politiemutaties of een logboek.

Toetsing door de rechter: proportionaliteit

Bij het beoordelen van de vordering zal de rechter nagaan of het gevraagde contact- of straatverbod in verhouding staat tot de ernst van de inbreuk. Dit staat bekend als de toets van proportionaliteit. Het is van belang dat het gevraagde verbod niet zwaarder is dan nodig om de situatie te herstellen of te voorkomen.

Koppeling van dwangsommen en lijfsdwang

Het is aan te bevelen om bij een vordering tot een contact- of straatverbod een dwangsom te laten vaststellen, zodat bij overtreding de overtreder een boete moet betalen. Bij herhaaldelijke overtredingen kan ook lijfsdwang worden gevorderd, waarbij de overtreder wordt gedwongen tot naleving van het verbod. Ook hierbij wordt door de rechter de proportionaliteit van de maatregel getoetst.

Contact opnemen