Woonfraude
Heeft u een brief ontvangen van de verhuurder van uw woning dat u woonfraude zou plegen of hebben gepleegd? Neem dan direct contact op met een gespecialiseerde advocaat woonfraude van ons kantoor. Wij kunnen u direct uitleggen wat uw rechten en plichten zijn.
Wat is woonfraude?
Woonfraude omvat alle vormen van de onrechtmatige bewoning van een woning, de onrechtmatige (door)verhuur daarvan of het onrechtmatige gebruik. In de praktijk blijkt woonfraude vooral te bestaan uit het (illegaal) onderverhuren van de huurwoning, het in gebruik geven aan derden, het hoofdverblijf niet in de woning hebben of de woning verhuren via Airbnb. Woningcorporaties doen op grote schaal onderzoek naar woonfraude, vooral als het gaat om sociale huurwoningen. In veel gevallen wordt een huurder echter ook onterecht betrokken in een procedure over woonfraude.
Procedure woonfraude
Praktisch altijd ontvangt u als huurder in eerste instantie een brief van de verhuurder waarin zij verzoeken inzicht te geven in bepaalde informatie, zoals gas- en energieafschriften of bankrekeningstukken. Vaak komt ook een inspecteur van de woningcorporatie onverwachts langs bij uw woning om een verrassingsbezoek te brengen. Zij hopen dan bewijs aan te treffen voor hun woonfraudeonderzoek. Dat bewijs kan bijvoorbeeld bestaan uit het aantreffen van andere bewoners dan de huurders in de woning. Ook indien niemand in de woning wordt aangetroffen, kan dit in sommige gevallen als bewijs voor woonfraude worden gezien. In dat geval zou de woningcorporatie namelijk kunnen stellen dat u uw hoofdverblijf niet in de huurwoning heeft. In veel huurcontracten of algemene huurvoorwaarden is dat namelijk wel verplicht gesteld.
Indien de verhuurder meent voldoende bewijs te hebben verzameld, zullen zij u verzoeken de huurovereenkomst op te zeggen. Vaak lijkt het voor de huurder of zij geen keuze hebben, en opzeggen de enige optie is. Dat is niet het geval. De verhuurder verzoekt u de huur op te zeggen, omdat zij anders naar de rechter moeten stappen om ontbinding van de huurovereenkomst te vorderen. In dat geval moet de verhuurder aannemelijk maken dat u daadwerkelijk woonfraude heeft gepleegd. Daarvoor heeft de verhuurder dus voldoende bewijs nodig. In de praktijk blijkt dat vaak lastig te zijn. Het is voor verhuurders daarom in veel gevallen niet aantrekkelijk om te procederen over woonfraudezaken.
Rechten en plichten huurders bij woonfraude
Over de rechten en plichten van huurders in geval van woonfraude schreven wij eerder dit artikel.
Vanaf het eerste moment dat u verneemt dat u wordt verdacht van woonfraude, is het daarom verstandig om contact op te nemen met een gespecialiseerde advocaat. Die kan u adviseren over uw rechten en plichten, en kan bekijken hoe sterk uw positie in een eventuele procedure is.
Pro deo rechtsbijstand
In veel gevallen kunnen wij u bijstaan op pro deo basis (gesubsidieerde rechtsbijstand). Dat betekent dat u enkel een (inkomensafhankelijke) eigen bijdrage aan ons kantoor verschuldigd bent. Wij bespreken direct met u of u daarvoor in aanmerking komt, zodat u weet waar u aan toe bent. U kunt dat zelf ook bekijken op de website van de Raad voor de Rechtsbijstand.
Contact woonfraude advocaat
Wordt u verdacht van woonfraude? Neem dan contact op met een van onze advocaten gespecialiseerd in woonfraude, zodat wij u kunnen adviseren over de mogelijkheden en bespreken wat mogelijk is. Als het tot een eventuele procedure komt, kunnen wij daarin ook bijstand bieden. Wij hebben inmiddels al geprocedeerd over woonfraudezaken tegen woningcorporaties als Stadgenoot, Ymere, Parteon, Eigen Haard, Domijn, Mitros, Thuisvester, en Van Alckmaer.
Neem voor meer informatie vrijblijvend contact op met FTW Advocaten.