Selecteer een pagina

Woonfraude

 

Heeft u een brief ontvangen van de verhuurder van uw woning dat u verdacht wordt van woonfraude? Twijfel dan niet, en neem direct contact op met een gespecialiseerde advocaat woonfraude van ons kantoor. Wij kunnen u direct wijzen op uw rechten en plichten. 

Wat is woonfraude?

Woonfraude omvat alle vormen van de onrechtmatige bewoning van een woning, de onrechtmatige (door)verhuur daarvan of het onrechtmatige gebruik. In de praktijk blijkt woonfraude vooral te bestaan uit het (illegaal) onderverhuren van de huurwoning, het in gebruik geven aan derden, het hoofdverblijf niet in de woning hebben of de woning verhuren via Airbnb. Woningcorporaties doen op grote schaal onderzoek naar woonfraude, vooral als het gaat om sociale huurwoningen. In veel gevallen wordt een huurder echter ook onterecht als verdachte van woonfraude aangemerkt.

Procedure woonfraude

Praktisch altijd ontvangt u als huurder in eerste instantie een brief van de verhuurder waarin zij verzoeken inzicht te geven in bepaalde informatie, zoals gas- en energieafschriften of bankrekeningstukken. Vaak komt ook een inspecteur van de woningcorporatie onverwachts langs bij uw woning om een verrassingsbezoek te brengen. Zij hopen dan bewijs aan te treffen voor hun woonfraudeonderzoek. Dat bewijs kan bijvoorbeeld bestaan uit het aantreffen van iemand anders dan de huurders in de woning. Ook indien niemand in de woning wordt aangetroffen, kan dit in sommige gevallen als bewijs voor woonfraude worden gezien. In dat geval zou de woningcorporatie namelijk kunnen stellen dat u uw hoofdverblijf niet in de huurwoning heeft. In veel huurcontracten of algemene huurvoorwaarden is dat namelijk wel verplicht gesteld.

Indien de verhuurder meent voldoende bewijs te hebben verzameld, zullen zij u verzoeken de huurovereenkomst op te zeggen. Vaak lijkt het voor de huurder of zij geen keuze hebben, en opzeggen de enige optie is. Dat is niet het geval. De verhuurder verzoekt u de huur op te zeggen, omdat zij anders naar de rechter moeten stappen om ontbinding van de huurovereenkomst te vorderen. In dat geval moet de verhuurder aannemelijk maken dat u daadwerkelijk woonfraude heeft gepleegd. Daarvoor heeft de verhuurder dus voldoende bewijs nodig. In de praktijk blijkt dat vaak lastig te zijn. Het is voor verhuurders daarom in veel gevallen niet aantrekkelijk om te procederen over woonfraudezaken.

Vanaf het eerste moment dat u verneemt dat u wordt verdacht van woonfraude, is het daarom verstandig om contact op te nemen met een gespecialiseerde advocaat. Die kan u adviseren over uw rechten en plichten, en kan bekijken hoe sterk uw positie in een eventuele procedure is. 

Pro deo rechtsbijstand

In veel gevallen kunnen wij u bijstaan op pro deo basis (gesubsidieerde rechtsbijstand). Dat betekent dat u enkel een (inkomensafhankelijke) eigen bijdrage aan ons kantoor verschuldigd bent. Wij bespreken direct met u of u daarvoor in aanmerking komt, zodat u weet waar u aan toe bent. U kunt dat zelf ook bekijken op de website van de Raad voor de Rechtsbijstand: https://www.rvr.org/nieuws/2019/december/inkomen-vermogen-en-eigen-bijdrage-2020.html

Contact woonfraude advocaat

Wordt u verdacht van woonfraude? Neem dan contact op met een van onze advocaten gespecialiseerd in woonfraude, zodat wij u kunnen adviseren over de mogelijkheden en bespreken wat mogelijk is. Als het tot een eventuele procedure komt, kunnen wij daarin ook bijstand bieden. Wij hebben inmiddels al geprocedeerd over woonfraudezaken tegen woningcorporaties als Stadgenoot, Ymere, Parteon, Eigen Haard, Domijn, Mitros, Thuisvester, en Van Alckmaer.

Neem voor meer informatie vrijblijvend contact op met FTW Advocaten.

 

Uw specialist

Whatsapp uw specialist

Stel direct uw vraag

7 + 8 =

Anderen bekeken ook

Sluiting woning of pand Opiumwet

Lees meer

Ontruimen of ontbinden

Lees meer

Kunnen wij je helpen?

FTW Advocaten

FTW Advocaten is een jong advocatenkantoor dat zich sinds 2009 in de Zaanstreek heeft gevestigd. De Zaanstreek kenmerkt zich door een rijke historie en veel (opkomende) bedrijvigheid. Wat FTW Advocaten betreft, is dit een ideale locatie om de praktijk te bedrijven. Duidelijkheid, transparantie en kwaliteit is wat FTW kenmerkt en waar zij voor staan.

Civiel Recht


Ondernemingsrecht
Contractenrecht
Arbeidsrecht
Intellectueel Eigendom
Huurrecht
Overige civiele zaken

Strafrecht


Geweldsdelicten
Vermogensdelicten
Fraude
Drugs/Opiumwet
Verkeersstrafrecht
Economisch strafrecht
Wet Wapens & Munitie
Economisch strafrecht
Zedenzaken
Strafrecht overig

Procedures


Verdachte
Slachtoffer
Klaag- en bezwaarschrift
Civiel recht
Voorlopige maatregel/ procedure