Bezwaarschrift omzetting taakstraf2024-09-12T20:50:49+02:00

Bezwaarschrift omzetting taakstraf

In Nederland krijgen jaarlijks veel verdachten een taakstraf opgelegd door de rechter. In de meeste gevallen wordt de taakstraf netjes afgerond, maar soms mislukt de taakstraf. Wanneer een taakstraf niet tijdig wordt uitgevoerd of volgens de reclassering niet goed verloopt, zal de reclassering de taakstraf (of het nog niet voltooide deel) met een negatief advies terugsturen naar het Openbaar Ministerie.

Gratis juridische bijstand

Rechtsbijstand bij de bezwaarprocedure bij de omzetting taakstraf is gratis! De overheid betaalt de kosten voor de advocaat en er is geen eigen bijdrage verschuldigd. FTW Advocaten kan u kosteloos bijstaan zodat u de best mogelijke verdediging krijgt zonder dat u zich zorgen hoeft te maken over de kosten. Neem direct vrijblijvend contact op.

Wij helpen u graag!

Uw specialist:

Bob Tijkotte

Uw specialist

Neem geheel vrijblijvend contact op. Uw gegevens worden vertrouwelijk behandeld.

Veelgestelde vragen

Wat is vervangende hechtenis en hoe werkt het?2024-09-09T17:17:51+02:00

Wanneer een taakstraf wordt omgezet in vervangende hechtenis, betekent dit dat voor elke 2 uur niet-uitgevoerde taakstraf 1 dag gevangenisstraf moet worden uitgezeten. Na de omzetting ontvangt de veroordeelde een kennisgeving hiervan. Vanaf dat moment heeft de veroordeelde 14 dagen om een bezwaarschrift in te dienen bij de rechter die de straf heeft opgelegd. Dit is vastgelegd in artikel 6:6:23 van het Wetboek van Strafvordering. Het is belangrijk om deze termijn goed in de gaten te houden, want te laat indienen is niet toegestaan.

Wanneer moet er bezwaar worden gemaakt tegen de omgezette taakstraf?2024-06-18T18:01:52+02:00

Zodra de kennisgeving omzetting aan de veroordeelde is getekend kan er binnen veertien dagen na die betekening een bezwaarschrift tegen die omzetting worden ingediend bij de rechter die de straf heeft opgelegd. Dit is bepaald in artikel 6:6:23 Sv. Aan deze bezwaartermijn wordt in de regel strak de hand gehouden en te laat is ook echt te laat.

Waarom is een advocaat van groot belang?2024-06-18T18:02:41+02:00

Het is van belang dat de veroordeelde dus snel contact opneemt met een advocaat om een bezwaarschrift in te dienen of dat er zelf een bezwaarschrift wordt ingediend. Als een veroordeelde meent dat de omzetting (door bijvoorbeeld ziekte) onterecht is zal hij in het bezwaarschrift moeten aangeven wat de argumenten zijn om alsnog de taakstraf te mogen verrichten. Bovendien is het van belang dat deze argumenten goed worden opgeschreven en worden onderbouwd met stukken.  Tegen de beslissing op het bezwaar is geen hoger beroep mogelijk.  De bijstand van een gespecialiseerde advocaat is dan ook zeer aan te raden.

Zijn er kosten verbonden aan de bijstand van een advocaat?2024-06-18T18:03:09+02:00

Rechtsbijstand bij de bezwaarprocedure bij de omzetting taakstraf is gratis. De overheid betaalt de kosten voor de advocaat en er is geen eigen bijdrage verschuldigd. Aarzelt u daarom niet en schakel direct een gespecialiseerde advocaat in. De advocaten van ons kantoor hebben ruime ervaring in het opstellen van dergelijke bezwaarschriften en bijstand tijdens de procedure ter terechtzitting. Wekelijks procederen wij bij rechtbanken in het hele land.

Neem voor meer informatie vrijblijvend contact op met FTW Advocaten.

Hoe dien ik bezwaar in tegen de omzetting van een taakstraf?2024-09-09T17:18:22+02:00

Als u van mening bent dat de omzetting van de taakstraf onterecht is, bijvoorbeeld vanwege ziekte, moet u dit in het bezwaarschrift aangeven. Het is essentieel dat de argumenten duidelijk worden omschreven en goed worden onderbouwd met documenten. Aangezien er geen hoger beroep mogelijk is tegen de beslissing op het bezwaar, is het sterk aan te raden om bijstand te zoeken van een gespecialiseerde advocaat.

Wat gebeurt er als een taakstraf niet goed verloopt?2024-09-11T22:42:35+02:00

In Nederland krijgen jaarlijks veel verdachten een taakstraf opgelegd door de rechter. Een taakstraf bestaat uit een werkstraf of een leerstraf. De taakstraf is maximaal 240 uur. Als je de taakstraf niet of niet goed doet moet je voor elke 2 uur taakstraf 1 dag vervangende hechtenis ondergaan.  In de meeste gevallen zijn er geen problemen bij het uitvoeren van de taakstraf. Er zijn situaties waarin dit niet goed verloopt. Als een veroordeelde de taakstraf niet op tijd of niet goed uitvoert, geeft de reclassering bijna altijd eerst een waarschuwing aan de veroordeelde. Als de werkstraf daarna nog niet goed verloopt geeft de reclassering een negatief advies aan het Openbaar Ministerie.

De officier van justitie moet beslissen of een taakstraf wordt omgezet in vervangende hechtenis. Deze beslissing zal vaak afhangen van de informatie die de reclassering aan het Openbaar Ministerie verstrekt. In bijna alle gevallen beslist de officier van justitie om het niet-uitgevoerde deel van de taakstraf om te zetten in vervangende hechtenis. Hiervan stelt het Openbaar Ministerie de veroordeelde in kennis. Dit heet een kennisgeving omzetting taakstraf. Nadat de kennisgeving is betekend aan de veroordeelde is er twee weken om daartegen bezwaar te maken. Dit is een hele strikte termijn en te laat is vaak echt te laat.

Het is zeer aan te raden om een advocaat in te schakelen bij het opstellen en indienen van een bezwaarschrift. De rechtsbijstand tijdens dat hele proces is namelijk helemaal gratis. De rechtbank voegt de advocaat aan de veroordeelde toe en de overheid betaalt de advocaatkosten. Tijdens de zitting die daarop volgt zal de rechter beslissen of de veroordeelde een nieuwe kans krijgt.

Contact opnemen

Neem geheel vrijblijvend contact op met FTW Advocaten. Uw gegevens zullen vertrouwelijk worden behandeld.