Verkrachting
Van verkrachting is sprake als een dader door geweld of een andere feitelijkheid of bedreiging met geweld of een andere feitelijkheid een ander dwingt tot het ondergaan van handelingen die bestaan uit of mede bestaan uit het seksueel binnendringen van het lichaam. Verkrachting is strafbaar gesteld in artikel 242 Sr.
Het gaat dus om het wederrechtelijk seksueel binnendringen van iemands lichaam. Dat kan met het geslachtsdeel of een vinger zijn, maar ook met voorwerpen. Het is vaste rechtspraak dat al sprake kan zijn van seksueel binnendringen wanneer een vrouw tussen de schaamlippen wordt aangeraakt. Een opgedrongen tongzoen wordt tegenwoordig niet meer aangemerkt als verkrachting, maar als een ontuchtige handeling.
Het bewijs in verkrachtingszaken kan erg lastig zijn. Vaak spelen er verschillende vragen een belangrijke rol, zoals de vraag of er bewijs (DNA) is voor seksueel contact en zo ja, of dat contact onder dwang heeft plaatsgevonden. Het gaat om het analyseren en beoordelen van verklaringen en andere bewijzen op betrouwbaarheid en juistheid. Verklaringen moeten zorgvuldig met elkaar vergeleken worden en soms dient er een contra-expertise plaats te vinden. De strafbare feiten aanranding en verkrachting lijken sterk op elkaar, omdat het in beide gevallen gaat om een ontuchtige/seksuele handeling die onder een bepaalde vorm van dwang tegen de wil van de ander in plaatsvindt. Het verschil is dat bij verkrachting ook sprake moet zijn van ‘seksueel binnendringen’ in het lichaam van de ander.
Als uitgangspunt bij een veroordeling voor verkrachting geldt een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van 24 maanden. Het gaat dan om een vaginale, orale of anale verkrachting met het geslachtsdeel, vinger(s) of voorwerp(en), eenmalig gepleegd door één meerderjarige verdachte zonder recidive. De werkelijke straf is afhankelijk van de omstandigheden van het geval. De rechter mag echter niet kiezen voor een taakstraf of een geldboete wanneer er een ernstige inbreuk op de lichamelijke integriteit van het slachtoffer is gemaakt. Dit expliciete taakstrafverbod staat in de wet en gevangenisstraf ligt dan in de rede.
Bij verkrachting is het met name belangrijk dat de verdachte zich in een zo vroeg mogelijk stadium laat bijstaan door een advocaat die expertise heeft in en ervaring heeft met zedenzaken. Wij hebben die ervaring en expertise.
Neem voor meer informatie vrijblijvend contact op met FTW Advocaten.