Selecteer een pagina

Verduistering

Verduistering is het zonder toestemming toe-eigenen van een goed dat je eerder rechtmatig onder je had. Het is strafbaar gesteld in artikel 321 Sr.

Voorbeelden van verduistering zijn dat de portemonnee die is gevonden op straat niet naar de politie terugbrengen maar voor zichzelf houden of de auto die wordt gehuurd niet wordt teruggebracht na afloop van de verhuurperiode, maar wordt gebruikt alsof de eigendom is overgegaan. De enkele omstandigheid dat de verdachte een gehuurd of gevonden goed niet heeft teruggebracht of de verschuldigde geldsommen niet heeft betaald, is op zichzelf niet voldoende voor het bewijs van wederrechtelijke toe-eigening, daar is meer voor nodig.

Soms is de scheidslijn tussen het strafbare feit verduistering en civielrechtelijke aansprakelijkheid dun. Zo is het logisch dat niet iedereen die een huurauto te laat terugbrengt zich schuldig maakt aan verduistering. Er is pas sprake zijn van verduistering als degene na afloop van de huurperiode opzettelijk als heer en meester over de auto gaat beschikken. Anders gezegd, er is pas sprake van verduistering als de huurder zich na afloop van de huurperiode bewust gedraagt alsof hij de eigenaar van de auto is en bijvoorbeeld bewust niet reageert op aanmaningen en telefoontjes van het verhuurbedrijf.

De maximale straf op verduistering is drie jaar of een geldboete van de vijfde categorie, verduistering in dienstbetrekking wordt bedreigd met maximaal vier jaar gevangenisstraf.

Neem voor meer informatie vrijblijvend contact op met FTW Advocaten.

Uw specialist

Whatsapp uw specialist

Stel direct uw vraag

5 + 14 =

Anderen bekeken ook

Diefstal

Lees meer

Heling

Lees meer

Kunnen wij je helpen?

FTW Advocaten

FTW Advocaten is een jong advocatenkantoor dat zich sinds 2009 in de Zaanstreek heeft gevestigd. De Zaanstreek kenmerkt zich door een rijke historie en veel (opkomende) bedrijvigheid. Wat FTW Advocaten betreft, is dit een ideale locatie om de praktijk te bedrijven. Duidelijkheid, transparantie en kwaliteit is wat FTW kenmerkt en waar zij voor staan.

Civiel Recht


Ondernemingsrecht
Contractenrecht
Arbeidsrecht
Intellectueel Eigendom
Huurrecht
Overige civiele zaken

Strafrecht


Geweldsdelicten
Vermogensdelicten
Fraude
Drugs/Opiumwet
Verkeersstrafrecht
Economisch strafrecht
Wet Wapens & Munitie
Economisch strafrecht
Zedenzaken
Strafrecht overig

Procedures


Verdachte
Slachtoffer
Klaag- en bezwaarschrift
Civiel recht
Voorlopige maatregel/ procedure