Selecteer een pagina

Veroorzaken zwaar ongeval

Er gebeuren dagelijks verkeerongevallen. In een aantal gevallen zal strafrechtelijke vervolging plaatsvinden, bijvoorbeeld als het ongeval het gevolg is van gevaarlijk gedrag, alcoholgebruik of als de dader doorrijdt. De politie zal ook onderzoek doen als er door het ongeval ernstig letsel of zelfs de dood is ontstaan. Er vindt in dat geval een verkeersongevalsanalyse plaats, waarbij de betrokken bestuurder als verdachte kan worden gehoord. Dan zal doorgaans ook vervolging plaatsvinden voor overtreding van artikel 6 Wegenverkeerswet 1994.

Niet elk veroorzaken van een dodelijk ongeval of ongeval waarbij zwaar lichamelijk letsel wordt opgelopen, leidt tot strafrechtelijke aansprakelijkheid. Daarvoor moet sprake zijn van een aanmerkelijke schuld. Overtreding van een (ondergeschikte) verkeersregel is onvoldoende. Er moet sprake zijn van een grove verkeersfout of een optelsom van overtredingen. Van belang is immers dat bij schuld geen sprake is van opzet. Indien er sprake is van meerdere ernstige overtredingen met ernstige gevolgen voor de slachtoffers kunnen de straffen oplopen tot een maximumstraf van 9 jaar gevangenisstraf en een rijontzegging (OBM) van meerdere jaren. Er moet dan bijvoorbeeld sprake zijn een of meerdere dodelijke slachtoffers, van alcohol en/of drugsgebruik en van roekeloos rijgedrag.

Bij minder zware zaken wordt vaak een werkstraf en/of een boete -eventueel in combinatie met een (voorwaardelijke) rijontzegging (OBM)- opgelegd. Bij de straftoemeting spelen naast de ernst van het feit, de proceshouding van de verdachte en zijn persoonlijke omstandigheden een rol.

In bepaalde gevallen kan de politie na aanhouding direct overgaan tot invordering van het rijbewijs. De officier van justitie zal in dat geval binnen 10 dagen toetsen of u het rijbewijs terug kan of dat er gronden zijn om het rijbewijs langer te houden. Als er wordt besloten tot inhouding kan er een klaagschrift worden ingediend.

De verdachte van het veroorzaken van een zwaar ongeval kan het beste zo spoedig mogelijk contact opnemen met een advocaat verkeersstrafrecht. Wij hebben hiermee veel ervaring.

Neem voor meer informatie vrijblijvend contact op met FTW Advocaten.

Uw specialist

Whatsapp uw specialist

Stel direct uw vraag

10 + 1 =

Anderen bekeken ook

Snelheidsovertreding

Lees meer

Doorrijden na ongeluk

Lees meer

Rijden onder invloed (alcohol)

Lees meer

Rijden onder invloed (drugs & lachgas)

Lees meer

Kunnen wij je helpen?

FTW Advocaten

FTW Advocaten is een jong advocatenkantoor dat zich sinds 2009 in de Zaanstreek heeft gevestigd. De Zaanstreek kenmerkt zich door een rijke historie en veel (opkomende) bedrijvigheid. Wat FTW Advocaten betreft,
is dit een ideale locatie
om de praktijk te bedrijven. Duidelijkheid, transparantie en kwaliteit is wat FTW kenmerkt en waar zij voor staan.