Selecteer een pagina

Mensensmokkel

Mensensmokkel is het behulpzaam zijn bij het verschaffen van toegang tot of doorreis door Nederland (en enkele andere staten) terwijl de dader weet of ernstige redenen heeft om te vermoeden dat die toegang of doorreis wederrechtelijk is.. 

Ook is degene strafbaar die uit winstbejag een ander behulpzaam is bij het verschaffen van verblijf in Nederland (en enkele andere staten) terwijl de dader weet of ernstige redenen heeft om te vermoeden  dat dat verblijf wederrechtelijk is. Mensensmokkel is strafbaar gesteld in artikel 197a Sr. Meestal gaat het om bij hulp aan vluchtelingen om illegaal Nederland binnen te komen.

Voor strafbaarheid is dus in het geval van toegang of doorreis niet vereist dat de dader een winstoogmerk heeft. Ook indien je iemand helpt met het verkrijgen van (valse) reisbescheiden of iemand vergezelt in het vliegtuig kun je onder de werking van dit artikel. Wel moet dan natuurlijk worden bewezen dat degene wist of een ernstige reden had om te vermoeden dat de toegang wederrechtelijk was. Het komt niet zelden voor dat mensen uit oorlogsgebieden als vluchteling met valse papieren in Nederland komen. De vluchteling wordt dan in de regel niet vervolgd, maar degene die de vluchteling behulpzaam is kan wel vervolgd worden voor mensensmokkel.

Onze advocaten hebben ervaring in dit soort zaken en hebben meerdere keren met succes dergelijke verdachten bijgestaan.

Neem voor meer informatie vrijblijvend contact op met FTW Advocaten. 

Uw specialist

Whatsapp uw specialist

Stel direct uw vraag

10 + 9 =

Anderen bekeken ook

Belediging en Discriminatie

Lees meer

Bedreiging en stalking

Lees meer

Mensenhandel

Lees meer

Cybercrime

Lees meer

Georganiseerde misdaad

Lees meer

Gratie

Lees meer

Kunnen wij je helpen?

FTW Advocaten

FTW Advocaten is een jong advocatenkantoor dat zich sinds 2009 in de Zaanstreek heeft gevestigd. De Zaanstreek kenmerkt zich door een rijke historie en veel (opkomende) bedrijvigheid. Wat FTW Advocaten betreft,
is dit een ideale locatie
om de praktijk te bedrijven. Duidelijkheid, transparantie en kwaliteit is wat FTW kenmerkt en waar zij voor staan.