Selecteer een pagina

Dealen

In artikel 2 onder B van de Opiumwet is de handel in harddrugs (als cocaïne, heroïne, MDMA of amfetamine) strafbaar gesteld. Het is onder andere strafbaar om harddrugs te verkopen, af te leveren of te verstrekken. 

Als een verdachte meer harddrugs in het bezit heeft dan is toegestaan voor eigen gebruik, dan wordt al snel aangenomen – en zeker niet altijd terecht – dat de verdachte handelt in drugs (de ‘dealerindicatie’). Dat vermoeden is niet altijd terecht, zeker niet wanneer sprake is van drugsbezit op een festival.

Strafrechters hebben hun eigen oriëntatiepunten bij het bepalen van de straf: de LOVS-oriëntatiepunten. Bij een veroordeling voor het dealen in gebruikershoeveelheden harddrugs gedurende een periode van minder dan een maand is het uitgangspunt dat een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van 3 maanden wordt opgelegd, bij een dealperiode van 1-3 maanden: 6 maanden gevangenisstraf, een dealperiode van 3-6 maanden: 8 maanden gevangenisstraf en een dealperiode van 6-12 maanden: 12 maanden gevangenisstraf. Als er sprake is van een langere dealperiode van 12 maanden zal het uitgangspunt dus een gevangenisstraf van meer dan een jaar zijn.

Bij bovengenoemde gevallen wordt uitgegaan van een (alleen opererende) verdachte. Daar komt bij dat in elke strafzaak de feiten en omstandigheden anders zijn, waarmee de rechter rekening kan houden, zoals of sprake is van recidive, wat de intensiteit/frequentie was van het dealen en of sprake was van een georganiseerd verband.

In artikel 3 onder B van de Opiumwet is de handel in softdrugs (wiet en hasjiesj) strafbaar gesteld. De straffen die de rechters doorgaans opleggen voor de handel in softdrugs liggen een stuk lager dan bij de handel in harddrugs.

Als u verdacht wordt van dealen in harddrugs of softdrugs is het van belang dat een verdedigingsstrategie goed wordt opgetuigd. Zo dient bepaald te worden of getuigen moeten worden gehoord en of tapgesprekken moeten worden uitgeluisterd. Wij kunnen u helpen bij het bepalen van de juiste strategie.

Neem voor meer informatie vrijblijvend contact op met FTW Advocaten.

Uw specialist

Whatsapp uw specialist

Stel direct uw vraag

1 + 7 =

Anderen bekeken ook

Harddrugs

Lees meer

Kwekerij

Lees meer

Softdrugs

Lees meer

Kunnen wij je helpen?

FTW Advocaten

FTW Advocaten is een jong advocatenkantoor dat zich sinds 2009 in de Zaanstreek heeft gevestigd. De Zaanstreek kenmerkt zich door een rijke historie en veel (opkomende) bedrijvigheid. Wat FTW Advocaten betreft,
is dit een ideale locatie
om de praktijk te bedrijven. Duidelijkheid, transparantie en kwaliteit is wat FTW kenmerkt en waar zij voor staan.