Selecteer een pagina

Vaststellingsovereenkomst

Een vaststellingsovereenkomst is een bijzondere overeenkomst, wat inhoudt dat daarover specifieke regels zijn opgenomen in de Nederlandse wetgeving.

Een vaststellingsovereenkomst wordt vaak door partijen gebruikt om onderling, minnelijk, een juridisch geschil te beslechten en daarmee duidelijkheid en zekerheid te verschaffen over een onduidelijke of onzekere juridische toestand.

Het voordeel van het sluiten van een vaststellingsovereenkomst is dat partijen daardoor zonder hoge juridische kosten hun geschil of probleem kunnen oplossen, door de gemaakte afspraken schriftelijk vast te leggen. Een goed opgestelde vaststellingsovereenkomst is tussen partijen rechtsgeldig en juridisch bindend en kan niet (zomaar) worden opgezegd of herroepen.

Een voordeel van vaststellingsovereenkomsten is dat deze de gebruiker veel vrijheid biedt om een juridische situatie of probleem op te lossen. Een vaststellingsovereenkomst kan daarbij – onder omstandigheden – zelfs ingaan tegen dwingend voorgeschreven wettelijke regels.

Vaststellingsovereenkomsten worden veel gebruikt in het arbeidsrecht om een geschil tussen werkgever en werknemer op te lossen. De betrokken partijen kunnen dan beiden op een voor hen zo gunstig mogelijke manier hun rechtsverhouding afwikkelen.

Ook in het zakelijk leven worden vaststellingsovereenkomsten veel gebruikt, om conflicten en geschillen tussen zakenpartners in goede banen te leiden dan wel op te lossen.

Voor het opstellen van een vaststellingsovereenkomst hoeft niet langs de rechter te worden gegaan. Aangezien de inhoud van de vaststellingsovereenkomst van groot belang is voor de verdere rechten en verplichtingen tussen partijen, verdient het dan ook aanbeveling om een vaststellingsovereenkomst altijd te laten opstellen of controleren door een advocaat.

Neem voor meer informatie vrijblijvend contact op met FTW Advocaten.

Uw specialist

Whatsapp uw specialist

Stel direct uw vraag

8 + 7 =

Anderen bekeken ook

Incasso

Lees meer

Sommatie

Lees meer

Beslagen leggen of opheffen

Lees meer

Kunnen wij je helpen?

FTW Advocaten

FTW Advocaten is een jong advocatenkantoor dat zich sinds 2009 in de Zaanstreek heeft gevestigd. De Zaanstreek kenmerkt zich door een rijke historie en veel (opkomende) bedrijvigheid. Wat FTW Advocaten betreft,
is dit een ideale locatie
om de praktijk te bedrijven. Duidelijkheid, transparantie en kwaliteit is wat FTW kenmerkt en waar zij voor staan.