Selecteer een pagina

Strafbeschikking en OM-zitting

Sinds een aantal jaar kan het openbaar ministerie een voor een aantal veel voorkomende, minder ernstige strafbare feiten zelf straffen opleggen. Dat gebeurt dan in de vorm van een strafbeschikking. Een strafbeschikking kan bestaan uit een taakstraf, een geldboete, of een combinatie hiervan. Ook kan een ontzegging van de bevoegdheid om motorrijtuigen te besturen (OBM) opgelegd worden.

Met het accepteren van de strafbeschikking staat de schuld van een verdachte vast. Dat betekent dat ook de strafbeschikking invloed kan hebben op de beoordeling of iemand een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) krijgt. Uit diverse onderzoeken is gebleken dat in een groot aantal gevallen strafbeschikkingen zijn aangeboden én zijn geaccepteerd, terwijl de rechter waarschijnlijk tot een vrijspraak zou zijn gekomen of een lagere straf zou hebben opgelegd.

Daarom is het belangrijk dat een verdachte zich juridisch laat adviseren nadat een strafbeschikking is ontvangen. Dit moet met spoed, want verzet moet binnen 14 dagen na ontvangst van de strafbeschikking worden ingesteld. Na het instellen van verzet kan er altijd een dossier opgevraagd en bestudeerd worden. Verzet kan ook altijd weer worden ingetrokken. Na intrekking van het verzet herleeft de strafbeschikking, zodat er geen enkel risico is verbonden aan het instellen van verzet.

OM-zitting
Een verdachte van een strafbaar feit kan ook worden uitgenodigd op een zogeheten OM-zitting. Op een OM-zitting kan een strafbeschikking worden aangeboden. Kenmerkend aan de OM-zitting is dat deze zitting besloten is. Als de verdachte het voorstel van de officier van justitie accepteert, wordt een strafbeschikking uitgereikt met daarin het geaccepteerde voorstel. Maar zelfs na het accepteren van de strafbeschikking kan alsnog binnen 14 dagen verzet (beroep) worden ingesteld. Ook in dat geval wordt een strafzaak alsnog aan de rechter voorgelegd.

Daarom is het van groot belang dat een verdachte zich laat adviseren na een uitnodiging voor een OM-zitting of nadat een strafbeschikking is ontvangen. Na het instellen van verzet kan er altijd een dossier worden opgevraagd en bestudeerd en verzet kan ook altijd weer worden ingetrokken. Na intrekking van het verzet herleeft de strafbeschikking, zodat er geen enkel risico is verbonden aan het instellen van verzet

Neem voor meer informatie vrijblijvend contact op met FTW Advocaten.

 

Uw specialist

Whatsapp uw specialist

Stel direct uw vraag

6 + 1 =

Anderen bekeken ook

Verhoorbijstand

Lees meer

Meervoudige kamer

Lees meer

Politierechter

Lees meer

Kinderrechter

Lees meer

Hoger beroep en cassatie

Lees meer

Ontneming

Lees meer

Schadevergoeding

Lees meer

Internationaal

Lees meer

TBS en PIJ maatregel

Lees meer

Mediation

Lees meer

Kunnen wij je helpen?

FTW Advocaten

FTW Advocaten is een jong advocatenkantoor dat zich sinds 2009 in de Zaanstreek heeft gevestigd. De Zaanstreek kenmerkt zich door een rijke historie en veel (opkomende) bedrijvigheid. Wat FTW Advocaten betreft,
is dit een ideale locatie
om de praktijk te bedrijven. Duidelijkheid, transparantie en kwaliteit is wat FTW kenmerkt en waar zij voor staan.