Selecteer een pagina

Politierechter

 

Een verdachte van een strafbaar feit kan door de officier van justitie worden gedagvaard om voor de rechter te verschijnen. Voor overtredingen wordt een verdachte in de regel gedagvaard voor de kantonrechter. Als een verdachte  verdacht wordt van een misdrijf kan gedagvaard worden voor de politierechter.

De politierechter is een alleensprekende rechter bij de rechtbank en behandelt normaal de eenvoudige en lichtere strafzaken. Als de officier van justitie van mening is dat de zaak eenvoudig is en niet meer dan twaalf maanden gevangenisstraf wil gaan eisen, zal hij de zaak voorleggen aan de politierechter. Als de politierechter van oordeel is dat de strafzaak te ingewikkeld is of denkt dat een hogere straf dan twaalf maanden gevangenisstraf passend is, kan hij de zaak verwijzen naar de meervoudige strafkamer. Dit is bepaald in artikel 369 Sv. De strafzaak wordt dan op een later tijdstip behandeld.

Tijdens de zitting bij de politierechter wordt het feit besproken waarvan de verdachte wordt verdacht en vervolgens zijn persoonlijke omstandigheden. Na de feitelijke behandeling krijgt de officier van justitie het woord voor het zogeheten requisitoir. Tijdens het requisitoir geeft de officier van justitie aan of hij vindt dat het feit bewezen kan worden en welke straf/maatregel wat hem betreft moet worden opgelegd. Hierna krijgt de verdachte of zijn advocaat het woord om de verdediging te voeren. Als de advocaat het woord doet, heet dat pleidooi. Nadat de officier van justitie en de advocaat nogmaals op elkaar mogen reageren en de verdachte het laatste woord heeft gehad zal de politierechter direct mondeling uitspraak doen. Na de uitspraak geeft de politierechter aan dat binnen twee weken hoger beroep kan worden ingesteld. Hiervan kunnen de officier van justitie en de verdachte ook afstand doen, zodat de uitspraak op dat moment direct onherroepelijk wordt.

Sommige mensen denken dat advocaten altijd duur zijn en zien daarom af van rechtsbijstand. Dat is wat ons betreft ten onrechte. Wij bekijken per zaak of onze bijstand gewenst is en staan verdachten ook bij op basis van gefinancierde rechtsbijstand (pro deo), waarbij de Staat het grootste deel van de kosten van zijn rekening neemt. 

Neem voor meer informatie vrijblijvend contact op met FTW Advocaten en kijk wat wij voor u zouden kunnen betekenen.

 

Uw specialist

Whatsapp uw specialist

Stel direct uw vraag

15 + 3 =

Anderen bekeken ook

Verhoorbijstand

Lees meer

Meervoudige kamer

Lees meer

Strafbeschikking/OM-zitting

Lees meer

Kinderrechter

Lees meer

Hoger beroep en cassatie

Lees meer

Ontneming

Lees meer

Schadevergoeding

Lees meer

Internationaal

Lees meer

TBS en PIJ maatregel

Lees meer

Mediation

Lees meer

Kunnen wij je helpen?

FTW Advocaten

FTW Advocaten is een jong advocatenkantoor dat zich sinds 2009 in de Zaanstreek heeft gevestigd. De Zaanstreek kenmerkt zich door een rijke historie en veel (opkomende) bedrijvigheid. Wat FTW Advocaten betreft,
is dit een ideale locatie
om de praktijk te bedrijven. Duidelijkheid, transparantie en kwaliteit is wat FTW kenmerkt en waar zij voor staan.