Selecteer een pagina

Ontneming

Als iemand is veroordeeld door de strafrechter kan degene op vordering van het openbaar ministerie door de rechter worden veroordeeld tot de betaling aan de staat van het wederrechtelijk verkregen voordeel. Dit wordt ook wel voordeelsontneming genoemd. Het doel achter voordeelsontneming is om de veroordeelde het vermogen te ontnemen dat hij met criminele activiteiten heeft vergaard. Misdaad mag immers niet lonen, zo is de gedachte.

De ontneming hoeft niet alleen betrekking te hebben op het feit waarvoor de verdachte veroordeeld is, maar kan ook betrekking hebben op andere strafbare feiten. Het is voldoende om ook voordeel met betrekking tot andere feiten te ontnemen als er voldoende aanwijzingen bestaan dat die andere feiten zijn begaan. De bewijslast voor het OM is dus nog eenvoudiger dan in het normale strafrecht.

Ook in de ontnemingsprocedure heeft de verdediging diverse mogelijkheden. Getuigen en deskundigen kunnen worden opgeroepen, stukken kunnen worden toegevoegd aan het dossier en tegenberekeningen kunnen in het geding worden gebracht. Het is ook mogelijk (en soms zelf verstandig) om te beproeven of een schikking aangewezen is. Als u een vordering ontneming wederrechtelijk verkregen voordeel ontvangst van het openbaar ministerie is het aan te raden direct contact op te nemen met een strafrechtadvocaat.

Neem voor meer informatie vrijblijvend contact op met FTW Advocaten.

Uw specialist

Whatsapp uw specialist

Stel direct uw vraag

5 + 8 =

Anderen bekeken ook

Verhoorbijstand

Lees meer

Meervoudige kamer

Lees meer

Politierechter

Lees meer

Strafbeschikking/OM-zitting

Lees meer

Kinderrechter

Lees meer

Hoger beroep en cassatie

Lees meer

Schadevergoeding

Lees meer

Internationaal

Lees meer

TBS en PIJ maatregel

Lees meer

Mediation

Lees meer

Kunnen wij je helpen?

FTW Advocaten

FTW Advocaten is een jong advocatenkantoor dat zich sinds 2009 in de Zaanstreek heeft gevestigd. De Zaanstreek kenmerkt zich door een rijke historie en veel (opkomende) bedrijvigheid. Wat FTW Advocaten betreft,
is dit een ideale locatie
om de praktijk te bedrijven. Duidelijkheid, transparantie en kwaliteit is wat FTW kenmerkt en waar zij voor staan.