Selecteer een pagina

Mediation

De afgelopen jaren wordt er -ook in het strafrecht- steeds meer gebruikgemaakt van mediation. Mediation in strafzaken is een vorm van herstelrecht. Mediation in strafzaken vindt plaats voor of tijdens de strafprocedure. Uit artikel 51h Sv volgt dat het Openbaar Ministerie mediation moet bevorderen.  

Bij mediation gaan partijen -in het strafrecht de verdachte en het slachtoffer- met elkaar in gesprek over hun conflict of het voorval. Als het lukt, maken zij daarbij ook afspraken die bijdragen aan de oplossing van het conflict, bijvoorbeeld over schade en herstel. Dit doen zij met hulp van een onafhankelijke derde, de mediator. De mediator bewaakt de communicatie en kijkt of de afspraken die partijen maken realistisch en juridisch juist zijn.

Mediation in het strafrecht is bijzonder geschikt voor geweldszaken (van burenruzies tot uitgaansgeweld), bedreigingen, stalking, zedenmisdrijven, vermogensdelicten (diefstal, verduistering, fraude, etc.), verkeersongevallen en jeugdzaken. Als een verdachte bekent en laat weten bereid te zijn het slachtoffer tegemoet te komen, komt de zaak in aanmerking voor mediation. Mediation kan voordelen voor zowel slachtoffer als verdachte hebben.

Het slachtoffer krijgt de kans geboden om erkenning te krijgen, de mogelijkheid om vragen beantwoord te krijgen, invloed te hebben in de wijze van schadeafwikkeling en op de strafrechtelijke afhandeling. Hierdoor wordt bijgedragen aan het verwerkingsproces van het slachtoffer.

Daarnaast werkt mediation goed als de verdachte en het slachtoffer elkaar in de toekomst blijven tegenkomen, bijvoorbeeld in de buurt of in uitgaansgelegenheden. Als in de vaststellingsovereenkomst ook afspraken zijn gemaakt over schadevergoeding kan veel tijd worden bespaard in de uiteindelijke procedure. 

Mediation kan beslist voordelen voor de verdachte hebben. De verdachte kan door de mediation inzicht krijgen in (de gevolgen van) het eigen gedrag, waardoor mogelijk recidive wordt voorkomen. Ook krijgt de verdachte de mogelijkheid om spijt te betuigen en bij te dragen aan het herstel van de gevolgen van zijn handelen.

Er zijn ook tactische voordelen voor een verdachte om mee te gaan met mediation, zeker als er genoeg bewijs is. Het resultaat van de mediation kan van invloed zijn op de uitkomst van de procedure, zoals de beslissing over het wel of niet seponeren van de zaak, het bijstellen van de geëiste strafmaat, of meespelen in de uiteindelijke beslissing van de rechter.

Neem voor meer informatie vrijblijvend contact op met FTW Advocaten.

Uw specialist

Whatsapp uw specialist

Stel direct uw vraag

14 + 15 =

Anderen bekeken ook

Verhoorbijstand

Lees meer

Meervoudige kamer

Lees meer

Politierechter

Lees meer

Strafbeschikking/OM-zitting

Lees meer

Kinderrechter

Lees meer

Hoger beroep en cassatie

Lees meer

Ontneming

Lees meer

Schadevergoeding

Lees meer

TBS en PIJ maatregel

Lees meer

Internationaal

Lees meer

Kunnen wij je helpen?

FTW Advocaten

FTW Advocaten is een jong advocatenkantoor dat zich sinds 2009 in de Zaanstreek heeft gevestigd. De Zaanstreek kenmerkt zich door een rijke historie en veel (opkomende) bedrijvigheid. Wat FTW Advocaten betreft,
is dit een ideale locatie
om de praktijk te bedrijven. Duidelijkheid, transparantie en kwaliteit is wat FTW kenmerkt en waar zij voor staan.