Selecteer een pagina

Kinderrechter

Vanaf de leeftijd van 12 jaar kunnen minderjarigen door de officier van justitie vervolgd worden voor strafbare feiten. Vervolging kan op verschillende manieren plaatsvinden.

Onder bepaalde voorwaarden kan het openbaar ministerie de minderjarige verwijzen naar Halt (Het alternatief). Dit komt vaak voor bij minderjarigen die verdacht worden van een niet al te zwaar feit, dit feit hebben bekend en niet eerder met politie en justitie in aanraking zijn geweest. Het voordeel van een Halt afdoening is dat het niet wordt geregistreerd op het uittreksel justitiële documentatie (strafblad). 

Het is ook mogelijk dat de minderjarige wordt uitgenodigd op een zogeheten jeugd OM-zitting (JOM of TOM). Dit is een zitting bij de officier van justitie waarbij de minderjarige een voorstel krijgt over de wijze van afdoening van de zaak. Dit kan een (voorwaardelijk) sepot zijn, een werkstraf, een geldboete en een leerstraf en/of betaling van de schade aan het slachtoffer.

Tenslotte kan de officier van justitie beslissen de zaak voor te leggen aan de kinderrechter.

In de meest zware of complexe gevallen kan de zaak worden aangebracht bij de meervoudige strafkamer (drie rechters). Een van de drie rechters is dan wel altijd een kinderrechter, die ervaring heeft in de behandeling van strafzaken waarbij minderjarigen de verdachte zijn.

Strafzaken tegen jongeren worden door de kinderrechter in alle gevallen met gesloten deuren behandeld; alleen slachtoffers hebben bijzondere toegang tot de zitting. Een jongere heeft altijd (kosteloos) een advocaat en als hij nog geen 18 jaar is, is niet alleen de jongere, maar zijn ook zijn ouders verplicht aanwezig.

Naast de eerder genoemde afdoeningen kan een kinderrechter ook (voorwaardelijke) jeugddetentie opleggen.

De verdediging in strafzaken waarbij minderjarigen betrokken zijn vereist ervaring en expertise. Enkele advocaten bij FTW beschikken over die ervaring en expertise.

Neem voor meer informatie vrijblijvend contact op met FTW Advocaten.

Uw specialist

Whatsapp uw specialist

Stel direct uw vraag

13 + 6 =

Anderen bekeken ook

Verhoorbijstand

Lees meer

Meervoudige kamer

Lees meer

Politierechter

Lees meer

Strafbeschikking/OM-zitting

Lees meer

Hoger beroep en cassatie

Lees meer

Ontneming

Lees meer

Schadevergoeding

Lees meer

Internationaal

Lees meer

TBS en PIJ maatregel

Lees meer

Mediation

Lees meer

Kunnen wij je helpen?

FTW Advocaten

FTW Advocaten is een jong advocatenkantoor dat zich sinds 2009 in de Zaanstreek heeft gevestigd. De Zaanstreek kenmerkt zich door een rijke historie en veel (opkomende) bedrijvigheid. Wat FTW Advocaten betreft,
is dit een ideale locatie
om de praktijk te bedrijven. Duidelijkheid, transparantie en kwaliteit is wat FTW kenmerkt en waar zij voor staan.