Selecteer een pagina

Hoger beroep en cassatie

Indien iemand het niet eens is met een veroordeling door de rechter staat vrijwel altijd hoger beroep open. Ook het openbaar ministerie heeft het recht om in hoger beroep te gaan, bijvoorbeeld bij een vrijspraak.

Hoger beroep moet binnen 14 dagen na de einduitspraak worden ingesteld of binnen 14 dagen nadat iemand bekend is geworden met de einduitspraak (als iemand niet van tevoren op de hoogte was van de datum van de behandeling van de strafzaak). De veroordeelde kan zelf hoger beroep instellen op de griffie van de rechtbank waar het vonnis is gewezen, maar kan ook iemand -bijvoorbeeld een advocaat- daartoe machtigen. In bepaalde gevallen kan er geen hoger beroep worden ingesteld. Een verdachte kan bijvoorbeeld niet in hoger beroep tegen een vrijspraak. Ook bij een veroordeling van zeer lichte overtredingen (bagatelzaken) kan soms geen appel worden ingesteld.

Hoewel de procedure in hoger beroep vergelijkbaar is met de behandeling bij de rechtbank zal de discussie vaak gaan over de punten waar degene die het hoger beroep heeft ingesteld het niet mee eens is. Dit wordt ook wel het voortbouwend appel genoemd. Het is belangrijk om te beseffen dat de uitkomst in hoger beroep ook slechter kan worden dan bij de rechtbank. Het is daarom van groot belang om goed geïnformeerd te worden over de kansen en risico’s van het hoger beroep. Wij kunnen u daarin adviseren.

Cassatie
Als een verdachte het niet eens is met de veroordeling door het gerechtshof staat beroep in cassatie open bij de Hoge Raad. Een cassatieprocedure bij de Hoge Raad is heel anders dan de behandeling bij de rechtbank en bij het gerechtshof.

De Hoge Raad zal de strafzaak niet overdoen, maar beoordeelt alleen of het recht goed is toegepast en of de motivering van het hof in het arrest voldoende begrijpelijk is. De procedure bij de Hoge Raad is een schriftelijke. Er vinden dus geen zittingen plaats waar de verdachte zijn standpunten kan toelichten.

Als het beroep in cassatie is ingesteld zal het dossier op een gegeven moment binnenkomen bij de Hoge Raad. Op het moment dat is aangezegd dat de stukken zijn ontvangen moet de cassatieschriftuur binnen 60 dagen zijn ingediend, waarna de zaak op een zitting van de Hoge Raad wordt aangebracht. Na indiening van de schriftuur zijn er verschillende mogelijkheden. De Hoge Raad kan op de rechtsdag direct uitspraak doen en het beroep in cassatie niet-ontvankelijk verklaren. Als de Hoge Raad niet direct uitspraak doet zal de Hoge Raad bekend maken wanneer de advocaat-generaal de conclusie zal nemen in de zaak. Deze conclusie is een advies aan de Hoge Raad over de te nemen beslissing. Uiteindelijk krijgt de verdediging bij een negatief advies nog een keer een termijn om schriftelijk te reageren, waarna de Hoge Raad uitspraak zal doen.

Cassatiezaken kunnen complex zijn en het beoordelen van een zaak en het opstellen van een schriftuur vereisen kennis en kunde. FTW Advocaten voert met enige regelmaat cassatieprocedures.

Neem voor meer informatie vrijblijvend contact op met FTW Advocaten.

 

Uw specialist

Whatsapp uw specialist

Stel direct uw vraag

15 + 3 =

Anderen bekeken ook

Verhoorbijstand

Lees meer

Meervoudige kamer

Lees meer

Politierechter

Lees meer

Strafbeschikking/OM-zitting

Lees meer

Kinderrechter

Lees meer

Ontneming

Lees meer

Schadevergoeding

Lees meer

Internationaal

Lees meer

TBS en PIJ maatregel

Lees meer

Mediation

Lees meer

Kunnen wij je helpen?

FTW Advocaten

FTW Advocaten is een jong advocatenkantoor dat zich sinds 2009 in de Zaanstreek heeft gevestigd. De Zaanstreek kenmerkt zich door een rijke historie en veel (opkomende) bedrijvigheid. Wat FTW Advocaten betreft,
is dit een ideale locatie
om de praktijk te bedrijven. Duidelijkheid, transparantie en kwaliteit is wat FTW kenmerkt en waar zij voor staan.