Selecteer een pagina

Slachtofferverklaring en spreekrecht

Het slachtoffer van een misdrijf heeft meer rechten dan alleen het kunnen indienen van een vordering tot schadevergoeding. De advocaat van het slachtoffer kan een kopie van het proces-verbaal van de politie opvragen. Het slachtoffer krijgt dan alle verklaringen en andere stukken van de strafzaak. Volgens de wet bestaat slechts het recht op inzage, maar de advocaat zal altijd proberen om een kopie van het proces-verbaal te krijgen.

Soms kan een slachtoffer in een persoonlijk gesprek met de officier van justitie vertellen wat de impact van het misdrijf voor hem/haar is geweest. Dit gesprek vindt vóór de zitting plaats. De officier van justitie vertelt wat er tijdens de zitting gaat gebeuren en er is een mogelijkheid tot het stellen van vragen.

De benadeelde partij heeft het recht aanwezig te zijn bij alle zittingen. Bij volwassen verdachten zijn alle zittingen sowieso openbaar, maar het slachtoffer krijgt dan als benadeelde partij tenminste een schriftelijke mededeling van de datum en het tijdstip waarop de zaak tegen de verdachte wordt behandeld. Jeugdstrafzaken zijn besloten voor publiek, maar als benadeelde partij bestaat het recht om aanwezig te zijn tijdens de zitting.

Indien het strafbare feit een ernstig feit betreft heeft het slachtoffer of nabestaande van het slachtoffer spreekrecht. Bij welke verdenkingen spreekrecht bestaat is bepaald in artikel 51e Sv. Tijdens het spreekrecht mag het slachtoffer of nabestaande vertellen over de gevolgen van het strafbare feit en over de afdoening die het slachtoffer of de nabestaande gepast vindt. Een advocaat kan hierbij helpen en hierin adviseren. Ook mag ook iemand anders namens het slachtoffer of nabestaande spreken in de rechtszaal, bijvoorbeeld als sprake is van heftige emoties bij het slachtoffer.

Wilt u niet spreken op de zitting? Dan mag u ook een brief schrijven waarin bijvoorbeeld staat welke gevolgen het strafbaar feit voor u heeft. Of welke straf u vindt dat de verdachte moet krijgen. Dit heet een schriftelijke slachtofferverklaring. Een advocaat kan u hierbij helpen. Uw brief komt in het dossier van de strafzaak. Zo kunnen de rechter, de officier van justitie en de verdachte de brief lezen.

Neem voor meer informatie vrijblijvend contact op met FTW Advocaten.

Uw specialist

Whatsapp uw specialist

Stel direct uw vraag

7 + 4 =

Anderen bekeken ook

Aangifte doen

Lees meer

Voeging benadeelde partij

Lees meer

Compliance/intern onderzoek

Lees meer

Deelgeschil letselschade

Lees meer

Kunnen wij je helpen?

FTW Advocaten

FTW Advocaten is een jong advocatenkantoor dat zich sinds 2009 in de Zaanstreek heeft gevestigd. De Zaanstreek kenmerkt zich door een rijke historie en veel (opkomende) bedrijvigheid. Wat FTW Advocaten betreft,
is dit een ideale locatie
om de praktijk te bedrijven. Duidelijkheid, transparantie en kwaliteit is wat FTW kenmerkt en waar zij voor staan.