Selecteer een pagina

Aandeelhoudersovereenkomsten

De statuten van een vennootschap bevatten de voornaamste afspraken over de werking van de vennootschap. Daarin wordt bijvoorbeeld vermeld hoe het bestuur is samengesteld en de besluitvorming verloopt.

Vennootschappen hebben doorgaans evenwel meer dan één aandeelhouder. Men richt veelal samen met anderen een vennootschap op om daarin bijvoorbeeld een onderneming te exploiteren. In de praktijk wordt veelal gewerkt met ‘bekenden’ en men is bij de oprichting van een vennootschap vol enthousiasme en gedreven om er iets moois van te maken. Daardoor wordt vaak uit het oog verloren dat de aandeelhouders er goed aan doen om na te denken over de onderlinge verhoudingen, of het nu goed gaat of slecht gaat en dat ook schriftelijk vast te leggen.

Het is dan ook verstandig om zo spoedig mogelijk na oprichting van een vennootschap na te denken over de afspraken tussen de aandeelhouders en dat schriftelijk vast te leggen. Die vastlegging vindt veelal plaats in een aandeelhoudersovereenkomst. Aandeelhoudersovereenkomsten zijn, in tegenstelling tot statuten, niet openbaar en kunnen dan ook niet door eenieder worden geraadpleegd.

In een aandeelhoudersovereenkomst worden doorgaans afspraken vastgelegd over de interne werking van een vennootschap. Denk daarbij aan interne besluitvorming, rechten en verplichtingen over en weer en – heel belangrijk – wat er dient te gebeuren als een van de aandeelhouders zijn aandelen wenst over te dragen. Daarbij kan tevens onderscheid worden gemaakt tussen de overdracht van aandelen in het geval men op goede voet uit elkaar gaat of wanneer sprake is van ruzie of problemen.

Aandeelhoudersovereenkomsten bevatten doorgaans tevens bepalingen over hoe dient te worden omgegaan met erfgenamen, die mogelijk opeens aandeelhouder worden van de vennootschap.

Aandeelhoudersovereenkomsten zijn in de praktijk van groot belang voor aandeelhouders. Als het (heel) goed gaat, maar ook als het (heel) slecht gaat of men met onvoorziene omstandigheden als een overlijden van één van de aandeelhouders wordt geconfronteerd.

Het opstellen van aandeelhoudersovereenkomsten is typisch advocatenwerk. Een advocaat kan u de verschillende opties voorhouden waaruit u kunt kiezen, zodat u slechts hoeft aan te geven op welke wijze u één en ander in de overeenkomst wenst op te nemen. Daardoor verkrijgt u een maatwerk aandeelhoudersovereenkomst en is alles tot in de puntjes geregeld. Het opstellen van aandeelhoudersovereenkomsten luistert dan ook nauw.

Neem voor meer informatie vrijblijvend contact op met FTW Advocten.

 

Stel direct uw vraag

9 + 6 =

Anderen bekeken ook

Bestuurdersaansprakelijkheid

Lees meer

Aandeelhoudersgeschillen

Lees meer

Samenwerkingsovereenkomsten

Lees meer

Managementovereenkomsten

Lees meer

Kunnen wij je helpen?

FTW Advocaten

FTW Advocaten is een jong advocatenkantoor dat zich sinds 2009 in de Zaanstreek heeft gevestigd. De Zaanstreek kenmerkt zich door een rijke historie en veel (opkomende) bedrijvigheid. Wat FTW Advocaten betreft, is dit een ideale locatie om de praktijk te bedrijven. Duidelijkheid, transparantie en kwaliteit is wat FTW kenmerkt en waar zij voor staan.

Civiel Recht


Ondernemingsrecht
Contractenrecht
Arbeidsrecht
Intellectueel Eigendom
Huurrecht
Overige civiele zaken

Strafrecht


Geweldsdelicten
Vermogensdelicten
Fraude
Drugs/Opiumwet
Verkeersstrafrecht
Economisch strafrecht
Wet Wapens & Munitie
Economisch strafrecht
Zedenzaken
Strafrecht overig

Procedures


Verdachte
Slachtoffer
Klaag- en bezwaarschrift
Civiel recht
Voorlopige maatregel/ procedure