Selecteer een pagina

Verkeersongevallen

Wanneer iemand is aangereden door een gemotoriseerde verkeersdeelnemer of door een ongemotoriseerde of als men slachtoffer is van een verkeersongeval dan dient bepaald te worden wie er aansprakelijk is. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Het kan behoorlijk complex zijn om te bepalen of iemand volledig aansprakelijk is voor de veroorzaakte letselschade. Zo is relevant of sprake is van eigen schuld of overmacht bij (een van de) betrokken partijen.

Fietsers of voetgangers genieten onder Nederlands recht een grotere bescherming. Zij worden als ongemotoriseerde verkeersdeelnemer gezien als zwakkere verkeersdeelnemers. Als een zwakkere verkeersdeelnemer wordt aangereden door een motorrijtuig, is de eigenaar van het motorvoertuig aansprakelijk voor de schade van de voetganger of fietser, zonder dat deze schuld van de bestuurder van de motorrijtuig moet bewijzen. Als er geen sprake is van overmacht bij de veroorzaker van het ongeval of eigen schuld bij het slachtoffer, dan moet de verzekeringsmaatschappij van de motorrijtuig de volledige schade van het slachtoffer vergoeden. Blijkt deze niet verzekerd te zijn, dan kan de schade worden verhaald bij het waarborgfonds motorverkeer.

Bij verkeersongevallen met jonge kinderen is de leeftijd van het slachtoffer relevant. Als het slachtoffer ten tijde van het ongeval niet ouder is dan 13 jaar, dan is de automobilist altijd aansprakelijk tenzij sprake is van opzet of aan opzet grenzende roekeloosheid bij het slachtoffer. Deze regel geldt ook als de bestuurder geen enkele schuld heeft aan het veroorzaken van het ongeval en dit volledig te wijten is aan de 13 jaar of jongere voetganger of fietser. Bij schade als gevolg van een ongeval veroorzaakt door een ongemotoriseerde verkeersdeelnemer gelden weer andere regels.

De advocaten van FTW zijn specialisten op het gebied van het verkeersrecht. Zij kunnen eenvoudig de aansprakelijkheid bij verkeersongevallen voor u beoordelen op basis van uw verhaal.

Neem voor meer informatie vrijblijvend contact op met FTW Advocaten.

Uw specialist

Stel direct uw vraag

3 + 4 =

Anderen bekeken ook

Letselschade en schade na overlijden

Lees meer

Aansprakelijkheidsrecht

Lees meer

Smartengeld, shock -en affectieschade

Lees meer

Arbeidsongevallen

Lees meer

Advocaatkosten bij letselschade

Lees meer

Deelgeschil letselschade

Lees meer

Sport- en spel

Lees meer

Luchtvaartongevallen

Lees meer

Kunnen wij je helpen?

FTW Advocaten

FTW Advocaten is een jong advocatenkantoor dat zich sinds 2009 in de Zaanstreek heeft gevestigd. De Zaanstreek kenmerkt zich door een rijke historie en veel (opkomende) bedrijvigheid. Wat FTW Advocaten betreft, is dit een ideale locatie om de praktijk te bedrijven. Duidelijkheid, transparantie en kwaliteit is wat FTW kenmerkt en waar zij voor staan.

Civiel Recht


Ondernemingsrecht
Contractenrecht
Arbeidsrecht
Intellectueel Eigendom
Huurrecht
Overige civiele zaken

Strafrecht


Geweldsdelicten
Vermogensdelicten
Fraude
Drugs/Opiumwet
Verkeersstrafrecht
Economisch strafrecht
Wet Wapens & Munitie
Economisch strafrecht
Zedenzaken
Strafrecht overig

Procedures


Verdachte
Slachtoffer
Klaag- en bezwaarschrift
Civiel recht
Voorlopige maatregel/ procedure