Selecteer een pagina

Smartengeld, shock- en affectieschade

 

Smartengeld is een compensatie voor het geleden verdriet, de pijn en verlies aan levensvreugde die het gevolg zijn van het ongeval of andere tegen u begaande onrechtmatige handelingen. Smartengeld is vergoeding van immateriële schade. Naast smartengeld bestaat wellicht ook recht op affectieschade of shockschade.

Affectieschade

Wanneer een slachtoffer ernstig blijvend letsel oploopt door toedoen van een ander en of komt te overlijden, dan lijden meestal ook de naasten schade. In sommige gevallen kunnen nabestaanden of naaste familieleden van slachtoffers een vorm van smartengeld claimen. Dit noemen we affectieschade.

Sinds 1 januari 2019 is de ‘Wet Affectieschade’ in werking getreden. Deze wet bepaalt onder andere dat partners, ouders, kinderen en broers/zussen van het slachtoffer of overledene aanspraak kunnen maken op bedragen tussen € 12.500 en € 20.000. Het moet dan wel gaan om gebeurtenissen die na 1 januari 2019 hebben plaatsgevonden. De advocaten van FTW kunnen voor u beoordelen of u danwel uw naasten voor vergoeding van affectieschade in aanmerking komen.

Shockschade

Bij shockschade (of schrikschade) is sprake van iemand niet zelf gewond geraakt, maar wel op schokkende wijze wordt geconfronteerd met een ongeval of de directe gevolgen daarvan. Als in zo’n geval sprake is van een ernstige psychiatrische aandoening, kan degene die geconfronteerd is met die schade en een nauwe affectieve band heeft met het slachtoffer, in aanmerking komen voor een shockschade. Deze schade bestaat uit materiële schade (onder andere gemaakte kosten of verlies van inkomen) en immateriële schade (smartengeld).

Smartengeld is een compensatie voor het geleden verdriet, de pijn en verlies aan levensvreugde die het gevolg zijn van het ongeval of andere tegen u begaande onrechtmatige handelingen. Naast smartengeld bestaat wellicht ook recht op affectieschade of shockschade.

Neem voor meer informatie vrijblijvend contact op met FTW Advocaten.

Uw specialist

Stel direct uw vraag

2 + 14 =

Anderen bekeken ook

Letselschade en schade na overlijden

Lees meer

Verkeersongevallen

Lees meer

Aansprakelijkheidsrecht

Lees meer

Arbeidsongevallen

Lees meer

Advocaatkosten bij letselschade

Lees meer

Deelgeschil letselschade

Lees meer

Sport- en spel

Lees meer

Luchtvaartongevallen

Lees meer

Kunnen wij je helpen?

FTW Advocaten

FTW Advocaten is een jong advocatenkantoor dat zich sinds 2009 in de Zaanstreek heeft gevestigd. De Zaanstreek kenmerkt zich door een rijke historie en veel (opkomende) bedrijvigheid. Wat FTW Advocaten betreft, is dit een ideale locatie om de praktijk te bedrijven. Duidelijkheid, transparantie en kwaliteit is wat FTW kenmerkt en waar zij voor staan.

Civiel Recht


Ondernemingsrecht
Contractenrecht
Arbeidsrecht
Intellectueel Eigendom
Huurrecht
Overige civiele zaken

Strafrecht


Geweldsdelicten
Vermogensdelicten
Fraude
Drugs/Opiumwet
Verkeersstrafrecht
Economisch strafrecht
Wet Wapens & Munitie
Economisch strafrecht
Zedenzaken
Strafrecht overig

Procedures


Verdachte
Slachtoffer
Klaag- en bezwaarschrift
Civiel recht
Voorlopige maatregel/ procedure