Selecteer een pagina

Luchtvaartongevallen

Een ongeval kan iemand altijd en overal overkomen. Ook tijdens een reis, op weg naar een vakantiebestemming, in het vliegtuig of tijdens het in- en uitstappen van een vliegtuig. Het verhalen van schade als gevolg van een vliegramp, ongeval aan boord van een vliegtuig, of tijdens het in- en uitstappen daarvan, valt bijna altijd onder de werking van verschillende internationale verdragen. Deze verdragen (waarvan het ‘Verdrag van Montreal’ het belangrijkste is) bepalen kort gezegd dat vliegmaatschappijen aansprakelijk zijn voor letselschade en schade na overlijden van een passagier.

Bij een luchtvaartongeval of vliegramp geldt dat als de vliegmaatschappij kan bewijzen dat haar geen verwijt valt te maken, de aansprakelijkheid van de maatschappij per passagier beperkt is tot een gelimiteerde schadevergoeding van 113.100 SDR (Special Drwaing Rights). Dat is circa € 135.000. Het is zelden het geval dat een vliegmaatschappij kan bewijzen dat haar geen verwijt valt te maken.

Als de vliegmaatschappij niet kan bewijzen dat haar geen verwijt valt te maken (wat bijna altijd het geval is) , dan is de aansprakelijkheid onbegrensd en daarmee dus ook de schadevergoedingen waarop aanspraak gemaakt kan worden. Kosten voor het inschakelen van een gespecialiseerde advocaat zijn ook kosten die de vliegmaatschappij moet voldoen aan een slachtoffer of nabestaande. De hoogte van claims moeten individueel bepaald worden, nu elk slachtoffer of elke nabestaande zijn eigen schade lijdt.

Na een vliegramp heerst altijd veel onzekerheid over de rechten van passagiers. Er wordt vaak gesteld dat haast is geboden. Dat is een misvatting. Op basis van de toepasselijke verdragen hebben slachtoffers en nabestaanden bij letsel of overlijden maximaal twee jaar de tijd om een claim in te dienen bij de aansprakelijke vliegmaatschappij. Let wel, na twee jaar na het ongeval vervallen alle rechten en kan een slachtoffer of nabestaande geen claim meer indienen. De rechten zijn dan ‘vervallen’. Deze termijn kan niet worden gestuit! Als deze tweejaarstermijn in zicht komt, zal een gespecialiseerde luchtvaartadvocaat bij de bevoegde rechter tijdig een procedure moeten beginnen om de claim veilig te stellen.

FTW advocaten beschikt over zeer veel expertise op het gebied van luchtvaartongevallen en vliegrampen. Ook beschikt zij over een uitgebreid samenwerkingsverband met buitenlandse advocaten. Een dergelijk samenwerkingsverband is bij het behandelen van luchtvaartongevallen en vliegrampen bijna altijd noodzakelijk.

Veeru Mewa van FTW advocaten is dé luchtvaartspecialist in Nederland. Sinds 2014 wordt hij jaarlijks vermeld als ‘leading aviation lawyer’ op de ‘Who is who’-lijst, een prestigieuze lijst van de meest vooraanstaande internationale luchtvaart -en transportadvocaten in de wereld. Zij vermelding op deze lijst is bijzonder omdat niet eerder een Nederlandse slachtofferadvocaat op deze lijst werd genoemd.

Veeru Mewa stond afgelopen decennia verschillende slachtoffers bij die letsel opliepen aan boord van een vliegtuig of helikopter en slachtoffers en nabestaanden van onder andere de vliegramp van Turkish Airlines op Schiphol in 2009, Afriqiyah Airways in Tripoli in 2010 en de MH 17 ramp in 2014. Op dit moment procedeert hij nog namens de slachtoffers en nabestaanden van de Faro vliegramp te Portugal op 21 december 1992. 

Neem voor meer informatie vrijblijvend contact op met FTW Advocaten.

 

Uw specialist

Stel direct uw vraag

14 + 1 =

Anderen bekeken ook

Letselschade en schade na overlijden

Lees meer

Verkeersongevallen

Lees meer

Smartengeld, shock -en affectieschade

Lees meer

Arbeidsongevallen

Lees meer

Advocaatkosten bij letselschade

Lees meer

Deelgeschil letselschade

Lees meer

Sport- en spel

Lees meer

Aansprakelijkheidsrecht

Lees meer

Kunnen wij je helpen?

FTW Advocaten

FTW Advocaten is een jong advocatenkantoor dat zich sinds 2009 in de Zaanstreek heeft gevestigd. De Zaanstreek kenmerkt zich door een rijke historie en veel (opkomende) bedrijvigheid. Wat FTW Advocaten betreft, is dit een ideale locatie om de praktijk te bedrijven. Duidelijkheid, transparantie en kwaliteit is wat FTW kenmerkt en waar zij voor staan.

Civiel Recht


Ondernemingsrecht
Contractenrecht
Arbeidsrecht
Intellectueel Eigendom
Huurrecht
Overige civiele zaken

Strafrecht


Geweldsdelicten
Vermogensdelicten
Fraude
Drugs/Opiumwet
Verkeersstrafrecht
Economisch strafrecht
Wet Wapens & Munitie
Economisch strafrecht
Zedenzaken
Strafrecht overig

Procedures


Verdachte
Slachtoffer
Klaag- en bezwaarschrift
Civiel recht
Voorlopige maatregel/ procedure